Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szintén kiemelte az OECD-prognózisnak azt a kitételét, miszerint "a magyar hatóságok elkötelezettek amellett, hogy 2016-tól jelentősen csökkenjen a bankadó, és szélesebb értelemben is javítják a pénzügyi szektor működési feltételeit. Ha javul a bankok működési környezete, az a hitelezés vártnál gyorsabb bővülését eredményezheti."

A szakember az MTI kérdésére elmondta: a belső kereslet bővülésének meredek csökkenése - az idén év végén záruló három év 3,0 százalékos átlagáról 1,5 százalékra - azzal magyarázható, hogy visszaesik a kormányzati fogyasztás bővülése. Ez 2013-tól idén év végéig átlagosan csaknem 3,5 százalékos volt, de jövőre már csak 0,3 százalék lesz az OECD előrejelzése szerint.

Barczel Vivien elmondta: tavaly és idén kiemelkedően sok európai uniós forrás érkezett Magyarországra, jövőre kevesebb fog, az OECD valószínűleg ezért számolt a kormányzati fogyasztás bővülésének ilyen mértékű lassulásával.

Az elemzők egyetértettek az OECD előrejelzésével, amely szerint 2016-ban megugrik az infláció, és elérheti a 2,7 százalékot. Németh Dávid elmondta: a fogyasztóiár-emelkedés valószínűleg már idén is pluszban lesz, már idén év végén 2 százalék fölé nőhet év/év alapon, és jövőre megközelítheti a 3 százalékot. Ennek két fő oka, hogy várhatóan kissé emelkedni fog a kőolaj ára a világpiacon, és kifut a rezsicsökkentés hatása. Emellett a belső fogyasztás viszonylag magas marad - az OECD-előrejelzés szerint idén 2,4 százalékkal, 2016-ban 2,0 százalékkal nő -, és nőnek a nettó reálbérek. Emellett némileg erősödik az infláció az euróövezetben - ez az importcikkeken keresztül szintén gyorsítja a magyarországi fogyasztóiár-emelkedést - magyarázta a szakember.

Németh Dávid emellett kiemelte az OECD előrejelzéséből: javítani fogja a banki portfoliókat, hogy a jegybank által alapított eszközkezelő idén megkezdi a rossz kereskedelmi ingatlanhitelek átvételét a bankoktól.