A magyar orvosok által is ismert, külföldön jól bevált, de a hazai egészségbiztosítás által nem támogatott, innovatív rákgyógyszerekhez egyedi méltányosság keretében lehet hozzájutni, miután az OEP évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját. Egyedi méltányosságért a betegnek az Országos Egészségpénztárhoz kell folyamodnia, amit akkor tehet meg, ha a kezelése során a hagyományos, társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerek már nagy valószínűséggel nem eléggé hatásosak, és olyan stádiumba került, hogy állapota javulását, vagy legalább szinten tartását csak új típusú, speciális készítményekkel lehet elérni - írja a portál.

A legnagyobb szükséghelyzetben kért egyéni méltányossági hozzájárulás megszerzése az orvosok jó része, és rengeteg érintett család szerint átláthatatlanul bürokratikus, méltányosság helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást tapasztalnak.

A cikk szerint 2016-ban még a szakorvosok sem tudják pontosan, mekkora keretből osztja az egyedi támogatásokat az OEP. A szervezet tavaly - saját bevallása szerint - körülbelül 6,5 milliárd forintot fordított 11 rákgyógyszer egyedi támogatására, orvosi körök szerint azonban 2016-ra jelentősen zsugorodott, közel a felére csökkent az összeg, és ezzel a betegek túlélési esélyei is.

Így is lehet spórolni

A pénz mellett a humánus ügyintézés is hiányzik, a betegeket nem tájékoztatják a kérelem beadásának módjáról, össze-vissza küldözgetik őket, papír alapon kérnek mindent, de nem hajlandóak tételesen átvenni a dokumentációt, ami újabb időhúzásra ad lehetőséget a hiánypótlás miatt. Utolsó pillanatig kihasználják a 30 napos elbírálási határidőket, bár ebből is rendszeresen kicsúsznak, miközben egy ember életének utolsó lehetősége függ a döntéstől - sorolják tapasztalataikat az érintettek, akik ezért sokszor bele sem vágnak a folyamatba.

A lapnak nyilatkozó orvos elképesztőnek tartja, hogy az OEP a határidő csúszásért már szinte automatikusan fizetett 10 ezer forinttal elintézettnek veszi a végső soron halált okozó késést.

Az OEP az Indexnek azt nyilatkozta, az egyedi kérelmekre felhasználható keret 8,1 milliárd forint, ebből osztanak a rákgyógyszerekre is, de nincs előre meghatározott belső megosztás, az indoklás szerint ugyanis egy évvel előre még nem lehet tudni, hogy milyen kérelmek érkeznek be További részletek a lapban.