Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Másfél éve vezette be az OEP a vaklicites eljárást, amelyet eddig négy alkalommal rendeztek meg sikeresen. A vaklicit lényege, hogy az OEP versenyt hirdet az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek között, és arra kéri a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy tegyenek ajánlatot saját készítményük árára. Az ajánlattételkor a gyógyszergyártók nem ismerik a versenytársaik által kínált árakat. Az OEP célja kiválasztani a legolcsóbb ajánlatot, amelyet, a megfelelő ellátás biztonsági garanciák figyelembevételével referenciatermékként kezel, és a többi azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények számára is azonos összegű támogatást nyújt.

A vaklicitbe legnagyobbrészt olyan hatóanyagok tartoznak, amelyek a lakosság nagy részét érintik, és a betegek naponta szedik. Koleszterin- és vérnyomáscsökkentők, asztma és depresszió elleni szerek tartoznak ebbe a körbe. Két és félmillió beteg számára csökkentek például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek árai. Egyes készítmények ára több, egymást követő liciten is csökkent.

Az eddigi 4 vaklicites eljárásban 1305 gyógyszer ára esett, átlagosan 35 százalékkal, de volt példa 79,3 százalékos csökkenésre is - nyilatkozta Bidló Judit, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője. A gyógyszergyártók bevétele az árcsökkentés következtében 35 milliárddal apadt.

A legutóbbi vaklicit alkalmával 712 gyártó adott be árcsökkentési javaslatot, 600 gyógyszernek a térítési díja is csökkent. A főigazgató  szerint a rendszerben van még tartalék, ebben az évben további 6-8 hatónyag kerülhet be a vaklicites körbe. Az árcsökkenés miatt a támogatott gyógyszerek kevesebb mint öt százaléka került ki a támogatotti körből.