A napilap szerint az oktatási államtitkárság még májusban automatikusan, kérelmezés nélkül, véglegesen átsorolta a "pedagógus II. fokozat"-ba azokat a tanárok, akik 2016. szeptember 1-jén hét évre, vagy annál kevesebb időre lesznek a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatártól és nem vettek részt minősítési eljáráson. A kormány a minősítés hiányát kizáró tényezőként határozta meg a július 29-én megjelent, a béremelésről szóló új kormányrendeletben, ahol a kitétel így szól:

kivéve, ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt.

Az augusztus végi tanévnyitó értekezleteken vált egyértelművé: akik 2015-ben jelentkeztek, de nem töltöttek föl portfóliót a november 30-i határidőre, azokat kirekesztik az előrelépésből. Bár esetükben semmilyen minősítés nem történt, a hivatalos értelmezés szerint mégis részt vettek minősítési eljárásban, amelyet sikertelennek nyilvánítottak.

Nem mindegy, hogy nem készített portfóliót

Aki úgy nem készített portfóliót, hogy jelentkezett minősítésre, azt a kormányrendelet kizárta a méltányosságból, és nem kap fizetésemelést, még ha 30-35 éves pálya is áll mögötte.

Aki viszont úgy nem készített portfóliót, hogy nem is jelentkezett, azaz nem csinált semmit, az automatikusan, a nyugdíjazásáig évi 307 ezer forinttal magasabb fizetési osztályba kerül.

És hogy még jobban bonyolódjon a helyzet: olyanok is vannak, akik 2016-ban jelentkeztek, mert erre szólította föl őket az Oktatási Hivatal. Ők sem töltöttek föl semmit, mégis megkapják a magasabb besorolást, mert a jogszabály megjelenése után a hivatal törölte a jelentkezésüket.

Összesen 1376 pedagógus kapott sikertelen minősítést - közülük 1321 azért, mert nem töltött föl portfóliót. A kizártak 2017-ben újra jelentkezhetnek, ekkor van lehetőségük a magasabb kategóriába való visszakerülésre.

Büntetés?

Brassói Sándor, az OH köznevelési elnökhelyettese a Népszabadságnak elmondta, hogy az érintettek pontosan tudták, hogy 2015. november 30. volt a portfólió feltöltésének határideje, és szerinte a döntő többség tudatosan nem tett ennek eleget. Voltak, akik üres oldalakat töltöttek föl, olyanok is, akik szégyellnivaló szövegeket írtak.

QP | Quality Placement