Kedden közli a KSH a mezőgazdasági termelői árak júniusi adatát. Májusban a növényi termékek árának 0,9 százalékos csökkenése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 15 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az áprilisi 4,1 és a márciusi 1,4 százalékos növekedés után. Márciust megelőzően az árak hét hónapon keresztül elmaradtak az egy évvel korábbiaktól - írta az MTI.

Szerdán a GDP második negyedéves alakulásának előzetes adatát jelenti a KSH. Még az előzetesen közölt meglepő emelkedésnél is jobban erősödött a GDP az első negyedévben: 4,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal emelkedett.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóiparé 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 25 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.