Május 1-jétől már nem csak tíznapos (heti), hanem havi autópálya matricát is lehet motorkerékpárokra vásárolni. A még januárban életbe lépett jogszabályváltozás nyomán május elsejétől kétféle, kifejezetten motorosoknak ajánlott (D1M jelű) matrica közül választhatnak az egy nyomon haladó járművek tulajdonosai: a tíznapos jogosultság 1470, az egy hónapra szóló pedig 2500 forintba kerül. A díjcsökkentés tulajdonképpen kiváltja a régóta várt éves motoros matricát is, mivel május elsejét követően a teljes szezonban, azaz nyolc hónapon keresztül - az autósok 42975 forintos éves díjával szemben - húszezer forintért lesz használható az 1500 kilométer hosszú hazai gyorsforgalmi úthálózat.

Nem lesz többé jégeső Magyarországon?

Keddtől országos szinten működésbe lép az országos jégkármérséklő rendszer, a Jéger. Az országos kiépítés - ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent - 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki. A Jégertől milliárdos megtakarítást remélnek éves szinten. Az országos jégkármérséklő rendszer hatékony működése az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által biztosított riasztások indításával valósul meg.

Többet keresnek a fornettisek

Átlagosan 10-15 százalékkal emelkednek a bérek május 1-jétől a Fornetti Kft.-nél. Két éven belül a negyedik béremelést hajtja végre a vállalat, amely a jelenlegi intézkedéssel éves szinten több mint félmilliárd forinttal többet fordít a dolgozóira. A béremelés a cégcsoport összes dolgozóját, több mint 800 főt érinti. A cég egutóbb 2016-ban jelentett be nagyobb mértékű, 10 százalékos emelést.

Véget ér a kilakoltatási moratórium

Az Országgyűlés 2017. október 31-én fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a kilakoltatási moratórium időtartamát a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett november 15-től április 30-ig állapítja meg magánszemélyek esetében. A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellett, amelyekben a lakóingatlanokat a módosítás hatálybalépésének napján még nem ürítették ki. Így a moratórium kedden már nem él.

Érkezik a pótnyugdíj

Május elsejétől 1235 embernek folyósít művészjáradékot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). Január 1-je óta kérhető a művészjáradék és azok a 65 év feletti művészek igényelhetik, akik miniszteri, vagy annál magasabb elismerést kaptak, de nem részesülnek egyéb díjhoz kötődő járadékban. Az igényt érdemi mérlegelés nélkül, a feltételek megléte esetén a pályázáskor jóváhagyják.

A mintegy 121 ezer forint összegű juttatás nem sokkal marad el a 128 ezer forint körüli átlagnyugdíjtól. A művészjáradékról 2013-ban kezdtek tárgyalásokat és idén január 1-jével vezették be, az első folyósítást márciusban volt.

Fotó forrása: Földi D. Attila / Napi