Miniszterelnökség

Az új kormány legfontosabb intézménye az immár minisztériumi rangot kapott Miniszterelnökség, amelyet Lázár János vezet. Itt kapott államtitkári posztot többek között Németh Lászlóné, az egykori fejlesztési miniszter, aki ebben a ciklusban a Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felel.

A tárca parlamenti államtitkára az egykori kulturális államtitkár, L. Simon László lett. Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter irányítása alatt államtitkári rangon e tárcánál felel a nemzetstratégiáért a fideszes Potápi Árpád János. Ide került az egykori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól az államigazgatás ésszerűsítése, ám Szabó Erika helyett immár Kovács Zoltán felel államtitkárként a területi közigazgatásért.

A korábbi azonos nevű minisztériumtól e tárca vette át a vidékfejlesztés ügyét is, de V. Németh Zsolt helyett Kis Miklós Zsolt viszi a területet. Részint a külügyi- valamint a vidékfejlesztési tárcától, szintén a Miniszterelnökséghez került az Európai Uniós fejlesztések ügye, amelyért Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna felel. A stratégiai ügyeket Sonkodi Balázs kapta, Vidoven Árpád pedig közigazgatási államtitkár lett.

A Miniszterelnökséget emellett 26 helyettes államtitkár erősíti, mint a Norvég Alapok kapcsán többször is nyilatkozó Csepreghy Nándor vagy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Illetve a kormány.hu szerint a kabinet nemzetközi kommunikációjáért felelős Kunin Ferenc is helyettes államtitkár még, bár a sajtóhírek alapján Giró-Szász András volt kormányszóvivő mellett ő sem kapott újabb megbízást, a hvg.hu azt írta, hogy New York-i főkonzuli pozíciót ajánlottak neki. Az új kormányszóvivő a Hír TV-től érkezett Kurucz Éva lett.

Belügyminisztérium

Pintér Sándor maradt a harmadik Orbán-kormány belügyminisztere, így a tárca személycseréi közül a legnagyobb sajtóvisszhangot az egykori III/II-es Tasnádi László rendészeti államtitkári kinevezése váltotta ki. Miután ugyanis a HVG beszámolt Tasnádi László rendszerváltás előtti tevékenységéről, az államtitkár sajtótájékoztatón fejtette ki, hogy csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentett a kommunista érában.

A tárca közigazgatási államtitkára Felkai László, parlamenti államtitkára pedig Kontrát Károly maradt, viszont a korábbi önkormányzati államtitkár, Tállai András a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkáraként folytatja, területét a Fidesz egykori parlamenti képviselője Pogácsás Tibor vette át.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az új Orbán-kormányban már Czunyiné dr. Bertalan Judit, a Fidesz volt országgyűlési képviselője felel államtitkárként az Emberi Erőforrások Minisztériumában a köznevelésért. Elődje, Hoffmann Rózsa a KDNP képviselőjeként az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnökeként folytatja. A felsőoktatásért sem Klinghammer István felel, hanem Palkovics László, a Budapesti Műszaki Egyetem korábbi tanszékvezetője.

Az egyik legfontosabb területet, az egészségügyet Zombor Gábor a Fidesz korábbi országgyűlési képviselője vette át a menesztett Szócska Miklóstól.

Doncsev András, a tárca egykori parlamenti államtitkára mára a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, helyére azonos posztról, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból Rétvári Bence érkezett. A korábban szociálpolitikáért felelő Soltész Miklós maradt a tárcánál, ám az új kabinetben már az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felel. E területért az új kormány megalakulásáig Hölvényi György felelt, akit a KDNP az Európai Parlamentbe delegált. A szociálpolitika és a társadalmi felzárkózás ügyeit mára Czibere Károly viszi, aki előtte a Református Szeretetszolgálat vezetője volt.

A kultúráért Hoppál Péter, a Fidesz korábbi szóvivője felel. Elődje, Halász János a Magyar Művészeti Akadémia új felügyelő testületének lett elnöke. A család- és ifjúságügy államtitkárának Veresné Novák Katalint kérték fel, aki eddig a Külügyminisztérium frankofón ügykért felelős miniszteri biztosa volt.

Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár és Simicskó István, sportért felelős államtitkár megőrizte korábbi posztját.

Földművelésügyi Minisztérium

A harmadik Orbán-kormányban a vidékfejlesztés a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség hatáskörét hizlalta tovább. Ennek megfelelően az agrárminisztériumot újra földművelésügyinek hívják. Az országgyűlési képviselőválasztás előtt megjelent, egybehangzó sajtóhírekkel ellentétben a kormányfő nem váltotta le Fazekas Sándor minisztert, akinek munkáját hat államtitkár segíti. Az állami földekért Bitay Márton felel. Az 1980-as születésű államtitkár a parlamenti Fidesz-frakció titkáraként kezdte politikai pályafutását, és miniszteri kabinetfőnökből lett államtitkár még tavaly júniusban. Agrárgazdasági államtitkárként Czerván György újrázik, és a posztján maradt V. Németh György is, aki most már nem a vidékfejlesztésért, hanem a környezetügyért, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felel. Simon Attila István közigazgatási államtitkár lett, ő 2010 és 2014 között a jogi, az igazgatási és az agrárszakképzési területet irányította. Nagy István Mosonmagyaróvár vezetéséről mondott le azért, hogy parlamenti államtitkárként Fazekas Sándor helyettese legyen, Zsigó Róbert Fidesz-szóvivőnek pedig Baja polgármesteri székéből volt muszáj felállnia, hogy az élelmiszer-láncot felügyelő államtitkárként dolgozhasson tovább.

Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztériumban két réztáblát kellett lecserélni a vezetők ajtaján. Dankó István jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárból lett közigazgatási államtitkár Fodor Lajos helyett, az Emberi Erőforrás Minisztériumban sportért felelős államtitkárnak átigazoló Simicskó István helyére pedig a székesfehérvári Vargha Tamás érkezett parlamenti államtitkárnak. A tárcavezető Hende Csaba maradt.

Igazságügyi Minisztérium

A közigazgatási területtől megszabadított Igazságügyi Minisztérium első embere Trócsányi László volt nagykövet, egykori alkotmánybíró lett. Az államtitkárai közül a parlamenti összekötője, Répássy Róbert a legismertebb közszereplő és az egyetlen politikus. A másik három államtitkár kiválasztásánál láthatóan az volt a motiváció, hogy az új, önálló IM jogászminisztérium legyen. Berke Barna az uniós ügyekért, Patyi Gergely pedig az igazságügyi kapcsolatokért felel. Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár lett.

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Az átkeresztelt és módosított hatáskörrel üzemelő tárca élén az előző ciklus közigazgatási és igazságügyi tárcavezetője, Navracsics Tibor váltotta Martonyi Jánost. A miniszterelnökségi államtitkári posztja után Szijjártó Péter e tárcánál miniszter-helyettesként, valamint parlamenti államtitkárként folytatja a munkát. A külügyi tárca korábbi parlamenti államtitkára Németh Zsolt most az Országgyűlés külügyi bizottságát vezeti.

Győri Enikő maradt az európai uniós ügyekért felelős államtitkár, de a közigazgatási poszton Bába Ivánt Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium volt közigazgatási államtitkára váltotta. A szintén a KIM-től érkező Balatoni Monika e tárcánál a kulturális diplomáciáért felel, a Teva Magyarország volt vezérigazgatója, Szabó László lett a külgazdasági és külügyi államtitkár, az OECD mellett - Párizsban - működő magyar állandó képviseletet eddig irányító Mikola István pedig a biztonságpolitikáért és a nemzetközi együttműködésért felel.

A nemzetgazdasági és a fejlesztési tárca államtitkárainak többségét is menesztették az harmadik Orbán-kormány megalakulásával.

Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály tárcavezető mellett csupán három államtitkár őrizte meg pozícióját a harmadik Orbán-kormány felállásával. A munkaerőpiacért továbbra is Czomba Sándor, az adóügyekért pedig még mindig Orbán Gábor felel, míg Gondos Judit is a minisztérium közigazgatási államtitkára maradt.

A parlamenti államtitkári poszton azonban Cséfalvay Zoltán helyét a belügyminisztériumtól érkezett Tállai András vette át. Cséfalvay Zoltán sajtóhírek szerint a külügyi államtitkárrá kinevezett Mikola István korábbi posztját veheti át Párizsban, OECD-nagykövetként.

A korábban gazdaságszabályozásért felelő Szatmáry Kristóf fideszes képviselőként, a vállalkozásfejlesztési bizottság alelnökeként folytatja az Országgyűlésben, ám menesztették a tárcától a pár hónapja még tervkoordinációt vivő Komoróczki Istvánt és a költségvetésért felelős Naszvadi Györgyöt is.

Az államháztartásért immár a korábbi helyettes államtitkár Banai Péter Benő, a belgazdaságért az Európai Parlamentből hazatért Glattfelder Béla, az uniós források felhasználásáért pedig Varga Mihály korábbi kabinetfőnöke Rákossy Balázs felel államtitkárként.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A tárca élén is történt változás, hiszen a korábbi miniszter, Németh Lászlóné a Miniszterelnökség államtitkáraként folytatja munkáját. A tárca új vezetője a KDNP-s Seszták Miklós lett, akit az ellenzék korábbi ügyvédi tevékenysége miatt támadott, azt állítva, hogy a politikus a 2000-es években közreműködött több száz, később fantomizálódott cég létrehozásában.

A menesztett Farkas Imre után Czepek Gábor lett a minisztérium közigazgatási államtitkára, Kovács Páltól a volt KDNP-s képviselőhöz, Aradszki Andráshoz került az energiaügy, az infrastruktúráért pedig az Országgyűlés gazdasági bizottságába delegált Völner Pál helyett a fideszes Tasó László felel. Vályi-Nagy Vilmos szintén nem kapott újra megbízást, az infokommunikációért külön már nem is felel államtitkárság. Az újonnan megjelent fejlesztés- és klímapolitikával a korábbi miniszteri biztos, Szabó Zsolt foglalkozik. Mindemellett Fónagy János maradt a tárca parlamenti államtitkára és a vagyonpolitikát is Hegmanné Nemes Sára viszi tovább.

Miniszterelnökség

Lázár János miniszter

Államtitkárok:
L. Simon László parlamenti államtitkár
Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár
Németh Lászlóné (volt fejlesztési miniszter) a Magyar Fejlesztési Bankot érintő kormányzati döntésekért, a Magyar Posta felügyeletéért és a takarékszövetkezetek integrációjáért felel
Potápi Árpád János - a nemzetstratégiáért felel (Semjén Zsolt irányítása alatt)
Kovács Zoltán - a területi közigazgatásért felel (elődje: Szabó Erika)
Kis Miklós Zsolt - a vidékfejlesztésért felel (elődje: V. Németh Zsolt)
Sonkodi Balázs - a stratégiai ügyekért felel
Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna - az európai uniós fejlesztésekért felel

Helyettes államtitkárok:
Dr. Baltay Tímea
Dr. Bartal Tamás
Dr. Belányi Márta
Bódi Gábor
Dr. Bordás Gábor
Dr. Császár Dániel Gergely
Csepreghy Nándor
Dr. Danku Csaba
Dányi Gábor Zoltán
Dömötör Csaba
Füleky Zsolt
Dr. Havasi Bertalan
Dr. Horváth Zsuzsanna
Kandra Ildikó
Kern Tamás
Kumin Ferenc
Dr. Latorcai Csaba
Dr. Mezei Dávid Csaba
Palich Etelka
Perényi Zsigmond
Dr. Polacsek Csaba
Dr. Puskás Imre
Sárváry István
Dr. Viski József
Dr. Wetzel Tamás
Dr. Zöld-Nagy Viktória


Belügyminisztérium

Pintér Sándor miniszter

Államtitkárok:

Kontrát Károly parlamenti államtitkár
Felkai László közigazgatási államtitkár
Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár (elődje: Tállai András)
Tasnádi László rendészeti államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Hajzer Károly informatikai helyettes államtitkár
Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár
Dr. Magyariné dr. Nagy Edit szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár
Simonné dr. Berta Krisztina európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkár
Szőke Irma gazdasági helyettes államtitkár
Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár
Farkasné dr. Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Balog Zoltán miniszter

Államtitkárok:
Rétvári Bence parlamenti államtitkár (elődje: Doncsev András, aki most a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke)
Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár
Czibere Károly - a szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felel
Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár (elődje: Hoffmann Rózsa, aki most az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke)
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (elődje: Klinghammer István)
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár (elődje: Halász János, aki most az MMA felügyelő testületének elnöke)
Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár l
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár (elődje: Hölvényi György, aki most a KDNP EP-képviselője)
Simicskó István sportért felelős államtitkár
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár (elődje: Szócska Miklós)
Asztalosné Zupcsán Erika

Helyettes államtitkárok:
Dr. Bathó Ferenc
Dr. Beneda Attila
Dr. Borókainé dr. Vajdovits Éva
Dr. Deák Imre

Cseri Miklós

Fülöp Attila
Fűrész Tünde
Dr. Garai Péter
Hammerstein Judit
Hegyi László
Kiss Norbert
Dr. Köpeczi-Bócz Tamás
Langerné Victor Katalin
Dr. Maruzsa Zoltán Viktor
Nyitrai Imre
Dr. Páva Hanna
Pölöskei Gáborné
Prőhle Gergely
Dr. Sándor Csaba
Sipos Imre
Szekeres Pál

Földművelésügyi Minisztérium

Fazekas Sándor miniszter

Államtitkárok:
Nagy István parlamenti államtitkár
Simon Attila István közigazgatási államtitkár
Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Dr. Bognár Lajos
Dr. Feldman Zsolt
Dr. Kiss Eliza
Dr. Rácz András
Román István
Szakáli István Loránd
Dr. Szinay Attila
Tóth Katalin
Ugron Ákos Gábor

Honvédelmi Minisztérium

Hende Csaba miniszter

Államtitkárok:
Dankó István közigazgatási államtitkár (elődje: Fodor Lajos)
Vargha Tamás parlamenti államtitkár (elődje: Simicskó István)

Helyettes államtitkárok:
Kun Szabó István
Siklósi Péter

Igazságügyi Minisztérium

Trócsányi László igazságügyi miniszter

Államtitkárok:
Répássy Róbert parlamenti államtitkár
Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár
Berke Barna európai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár
Patyi Gergely igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Dr. Gáva Krisztián
Misovicz Tibor
Dr. Nemessányi Zoltán
Répás Zsuzsanna
Dr. Salgó László Péter

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Navracsics Tibor miniszter (elődje: Martonyi János)

Államtitkárok:
Szijjártó Péter miniszter-helyettes és parlamenti államtitkár (elődje: Németh Zsolt, aki most az Országgyűlés külügyi bizottságát vezeti)
Bíró Marcell közigazgatási államtitkár (elődje: Bába Iván)
Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár
Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár
Mikola István biztonságpolitikáért és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár
Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Dr. Baranyai Gábor
Dr. B. Szabó Dezső
Íjgyártó István
Dr. Kátai Ildikó
Kohut Balázs
Kovács Ádám Zoltán
Magyar Levente
Ódor Bálint
Szalay-Bobrovniczky Vince
Takács Szabolcs Ferenc

Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály miniszter

Államtitkárok:
Tállai András parlamenti államtitkár
Gondos Judit közigazgatási államtitkár
Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár
Czomba Sándor munkaerőpiaci és képzési államtitkár
Glattfelder Béla belgazdaságért felelős államtitkár
Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár
Rákossy Balázs uniós források felhasználásáért felelős államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Balogh László
Dr. Berczik Ábel
Dr. Horváth Viktória
Dr. Jármai Péter Zoltán
Karsai Tamás
Dr. Lenner Áron Márk
Dr. Modori László
Nikoletti Antal
Oláh Gábor
Pankucsi Zoltán
Turóczy László

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Seszták Miklós miniszter

Államtitkárok:
Fónagy János parlamenti államtitkár
Czepek Gábor közigazgatási államtitkár
Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár
Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár
Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár
Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár

Helyettes államtitkárok:
Dr. Becsey Zsolt László
Hizó Ferenc Krisztián
Dr. Jánosi Andrea
Jenőfi György
Kádár Andrea Beatrix
Dr. Koncz Pál
Koszorús László Gáspár
Dr. Mészáros Karina
Nemcsok Dénes Sándor
Dr. Solymár Károly Balázs
Szalóki Flórián