A közpénzfigyelő portál idén is megvizsgálta, kik osztoztak az agrártámogatásokon. A 2015-ben bevezetett új támogatások, szabályok egyelőre nem tették sokkal igazságosabbá az elosztási rendszert: 2015-ben ismét a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, míg a támogatások maradék 12 százalékán osztozott a pályázók 80 százaléka. Látható azonban, hogy elkezdődött a politika-közeli játékosoknál az átrendeződés. Simicska Lajos 32 százalékkal kevesebb, Mészáros Lőrinc köre 65 százalékkal több támogatást kaparintott meg, mint egy évvel korábban - írja a K-Monitor.

A felső 10 százalék összetételében jelentős átalakulások történtek az elmúlt évekhez képest. A korábbi évek nagygazdáinak területalapú támogatása jelentősen csökkent, miközben új oligarchák vannak születőben; Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos vállalkozó jelentős támogatásokhoz jutott és más, a miniszterelnökhöz közel álló személyek is láthatóan gyarapodtak, pedig a tavalyi földprivatizáció hatása még nem is látszik az adatokban - jegyzi meg a közpénzfigyelő portál blogja.

A 2015-ben az átutalt agrártámogatások összege 771,6 milliárd forint volt, ennek a 78,75 százaléka (607,6 milliárd forint) uniós forrásból érkezett. A teljes összegnek 38,7 százalékát területalapú támogatásként osztottak ki, ez hektáronként 45 000 forintot jelent (tavaly ez az összeg hektáronként 69 000 forint volt).

Ők a legnagyobbak

A legnagyobb területalapú támogatást besöprők listáján továbbra is prominens helyen vannak az egyes személyekhez köthető cégcsoportok tagjai. A lista élén a Csányi Sándorhoz tartozó Bólyi Zrt. áll közel fél milliárd forinttal. A tíz legnagyobb közé tartozik még a Simicska-Nyerges féle Lajta-Hanság Zrt. (380 millió forint), a szintén Csányi Dalmandi Zrt. (322 millió forint), a Mádl István féle Agroprodukt Zrt. (316 millió forint) és a Dorogi Árpád irányította Mezőfalvai Zrt. (292 millió forint). Összességében azonban Leisztinger Tamáshoz köthető cégek nyerték a legtöbb agrártámogatást - bár a dobogós helynek nem sokáig örülhet, mert cégeinek egy részét Garancsi István köre vásárolta fel.

A Simicska-birodalom támogatásainál jelentős visszaesés mutatkozik, ennek a támogatási rendszer átalakulása lehet az oka. Az Orbán-Simicska háborúnak a következményei, illetve, hogy mennyi földet veszített a Fidesz egykori pénzügyi vezetője, majd csak jövőre látszik meg a támogatások összegén. Ezzel párhuzamosan az új oligarchák térnyerése is jól látható. Például Mészáros cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. 2012-ben még csak 29 millió, 2015-ben már 316 millió támogatásban részesült.

A támogatási összegekről és a cégekről részletes adatokat és táblázatokat a K-Monitor blogján olvashatnak.

QP | Quality Placement