A lendület csökkenését kifejezetten a mezőgazdaság tavalyinál jóval gyengébb teljesítménye okozta. Mivel számos termény esetében a terméseredmények még nem ismertek, nem kizárt, hogy egy későbbi revízió során változik a GDP lefutása - véli Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A GDP-t elsősorban az ipar és építőipar kedvező teljesítménye húzta, míg a belső kereslet javulása miatt a szolgáltatói ágazatok többsége is jól teljesíthetett. A felhasználási oldalon erőteljes lehetett a nettó export hozzájárulása, valamint a háztartások fogyasztása is támogathatta a növekedést, ezzel szemben a magas bázis mellett a beruházások első negyedévben mért visszaesése folytatódhatott.

A második félévben gyorsulhat a gazdasági növekedés, tekintettel a tavalyi gyenge második félévre is. Szintén a GDP-növekedés erősödésének lehetőségére utalhat, hogy a tavalyi harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése is, míg idén a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódása várható. A második félévben a kifutó EU-ciklus forrásainak felgyorsuló felhasználása miatt a beruházások is újra élénkülhetnek. A második félévben várható gyorsulás ellenére, a részletes adatok fényében, amennyiben megerősítik az előzetes becsléseket, valószínűleg felülvizsgáljuk az idei 3,3 százalékos növekedéssel kapcsolatos előrejelzésünket - fogalmazott Suppan.

A szeptemberben megjelenő részletes adatok megjelenéséig nehéz konkrétumokat mondani a második negyedéves teljesítményről - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Az azonban valószínűsíthető, hogy a lakossági fogyasztás a szolgáltatások terén nem tudott jelentősebben hozzájárulni a növekedéshez. Az alacsony hitelkiáramlásból arra is lehet következtetni, hogy a beruházások alacsony szintje is szerepet játszhatott a lassulásban.

Az iparon belül feldolgozóipar és az építőipar teljesítménye hajtotta a gazdaságot. A korábbi negyedévekhez hasonlóan a második negyedévben az export is hozzájárult a bővüléshez. A mostani számok és kilátások fényében a harmadik és negyedik negyedévben 3 százalék alatti bővüléssel lehet számolni, így az éves átlagos GDP-növekedés várhatóan alulról közelíti majd a 3 százalékot - véli Németh.

Felhasználói oldalról a külkereskedelem és a háztartások fogyasztása játszhatott fontos szerepet. A havi adatok alapján mindkét szegmensnél pozitív hozzájárulásra számítunk. Ugyanakkor a beruházások feltehetően az első negyedévhez hasonlóan most is lefelé húzták a gazdasági mutatót - kommentált Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője.

Teljes képet csak a részletek közzétételét követően lehet kapni. Várakozásaik szerint a gazdaság a következő negyedévekben tovább lassulhat. A júliusi gyengébb feldolgozóipari beszerzési menedzser index és az augusztusban várható autóipari gyárleállások is arra utalnak, hogy a gazdaság fő motorjának számító ipar esetében alacsonyabb értékeket publikálhat a KSH. Ez pedig a növekedésre is hatást gyakorolhat.