A Figyelő legfrissebb számában arról ír, hogy csendben, félig-meddig titokban folyik, és hatalmas üzlet a beviteli tilalom az orosz embergót kijátszó cégeknek. A legfontosabb szállítási útvonal Szerbián keresztül halad, az árut ott csomagolják át.

A legnagyobb nyilvánosságot kapott esetet az osztrák fűszercég, a Kotanyi szállította. Erwin Kotanyi, a cég elnöke teljesen nyíltan beszélt erről, mint ahogy Snezana Bogosavljevic-Boskovic, Szerbia agrárminisztere is. A balkáni ország tavaly az előzetes adatok szerint 300 millió dollárnyi agrártermékeket szállított Oroszországba, az embargó előtti évnek csaknem a dupláját. A duzzogó EU szóbeli figyelmeztet&eac ute;st is intézett a tagjelölt, Szerbiához, hogy ne éljen vissza az orosz importtilalommal.

A kerülő út ugyan lehet járható, viszont drágább is. A gyenge rubel ráadásul tovább rontja a nyereségességet. Érdemes viszont szerinte szakértő közreműködésével átvizsgálni az embargós vámtarifa listákat, mert több engedmény és kitétel is van. Nem embargós például a bébiétel, a diabetikus és speciális étrendekhez kapcsolódó élelmiszer.

A kényes téma érintőlegesen szóba került a Putyin-Orbán találkozón. Az orosz elnök állítólag kompromisszumos javaslatot tett a magyar agrárkivitel érzékenyen érintő orosz ellenlépések enyhítésére. A Figyelő forrásai szerint az esetleges kétoldalú intézkedések nagy része személyre szóló, s nem kerül a nyilvánosság elé.

A magyar hús- és húskészítményexport hozta a legnagyobb véráldozatot az embargóért. A két évvel ezelőttihez képest 74 százalékot zuhant a volumene, értéke pedig 81 millió dollárról 21 millióra csökkent. A magyar zöldség-, gyümölcskonzerv-kivitelben 9,4 százalék a csökkenés. Hogy nem több, annak nem hivatalos orosz források szerint az a magyarázata, hogy a magyar agrárexport egy része kerülő úton, harmadik o rszágokon át jut Oroszországba.