A kormány november végi határozatában úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitel alapon fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető.

Pedig a lehetőség adott: az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna a magyar otthonok felújítására. A magyar kormány és Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program tartalmazza és elhatárolja a lakossági energiahatékonysági felújítására vonatkozó beruházási támogatásokat is.

Az állam nélkül alig várható valami

A felmérés legfontosabb eredménye, hogy a háztartások csaknem kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben. A magyar családoknak ugyanis nincs megtakarítása - állapítják meg.

Érthető, ha az állam azt várja, hogy a háztartások is áldozzanak otthonuk felújítására. Ugyanakkor ugyanilyen jogos elvárás a lakosság részéről, hogy az állam is támogassa a hatalmas, elöregedett, energiapazarló épületállomány korszerűsítését, hiszen ennek révén csökken az ország energia- és importfüggősége, javul a külkereskedelmi mérleg, és tízezrek juthatnak munkához vidéken is - véli Bart István, az Energiaklub társelnöke.