Szijjártó Péter ezt csütörtökön az amerikai nagykövetnek a Budapesti Corvinus Egyetemen a magyar-amerikai kapcsolatokról tartott szerdai előadására reagálva közölte az MTI-vel.

"Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak" - olvasható Szijjártó Péter nyilatkozatában.

QP | Quality Placement

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama, "a nagykövet által felvetett kérdéseket az Európai Unióval vitatjuk meg. Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket".

"Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket, ugyanakkor Magyarország az egyetlen olyan európai ország, amely meg tudta állítani a határainál a bevándorlók áradatát" - áll a nyilatkozatban.

Az amerikai nagykövet a kritikák között a törvénytelen rendőri fellépést említette a civilekkel szemben, továbbá a független igazságszolgáltatás megrendítését, a médiaszabadság megnyirbálását, korrupciót, kiszámíthatatlan gazdasági környezetet, a flörtölés az antiszemitizmussal, valamint az extrém paksi titkolózást kifogásolta. (A teljes beszédet itt olvashatja magyarul.)