Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányszóvivő szerint a fiatalok, az oktatás és a kultúra kérdése stratégiai jelentőségű Európa jövője szempontjából. Kurucz Éva szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, azt követően, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke javaslatot tett a biztosi pozíciókra. Ebben közölte: a Jean-Claude Juncker által javasolt biztosi portfólió a jövőről szól, ezért a kormány kiemelkedő sikernek tekinti Navracsics Tibor jelölését erre a feladatra.

Egész Európa egyik legsúlyosabb problémája a fiatalok magas munkanélkülisége és az oktatás hatékonyságának kérdése - mutatott rá. Azt írta: Európa jövője múlik azon, hogy képes-e a fiataloknak munkát és versenyképes tudást biztosítani, miközben megőrzi kulturális értékeit. Közéleti tapasztalatának, munkabírásának és európai elkötelezettségének köszönhetően Navracsics Tibor a megfelelő politikus arra, hogy sikerrel birkózzon meg az Európa jövőjét nagyban meghatározó feladatokkal - olvasható a közleményben.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja üdvözli, hogy Jean-Claude Juncker Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelöli az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára. A feladat kiemelkedő jelentőségű, hiszen meghatározó az európai fiatalok, és így Európa jövője szempontjából - írta a képviselőcsoport az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy az Európai Unióban közel 100 millió fiatal él, akiket a biztosi feladatok közvetlenül érintenek. Az elmúlt évek gazdasági válsága miatt fiatalok tízmilliói nem találtak munkát, az őket célzó programok sikeres megvalósítása meghatározó Európa jövője szempontjából, a kulturális és állampolgársági feladatok pedig az Európai Unió egész lakosságát érintő teendőket jelentenek - folytatják.

Kiemelik, hogy Navracsics Tibor több mint 20 éves egyetemi oktatói tapasztalattal rendelkezik, "az ELTE népszerű tanáraként a mai napig aktív szereplője az oktatási rendszernek". Szavaik szerint személyében Jean-Claude Juncker olyan politikusra bízta a tárca vezetését, akinek személyes tapasztalata van az általa felügyelt területről. A biztosi feladatok nagy megtiszteltetést jelentenek, és Jean-Claude Juncker számíthat arra, hogy Navracsics Tibor sikeresen látja el majd feladatait - zárják a közleményt.

Jean-Claude Juncker elnök szerdai brüsszeli bejelentése értelmében új szerkezetű uniós biztosi testület alakul: az Európai Bizottságnak az elnök mellett hét alelnöke és húsz "egyszerű" biztosa lesz, az alelnökök közül pedig az egyik "első alelnöki" szerepkört kap. Navracsics Tibort az oktatás, a kultúra, az ifjúság és az állampolgárság kérdéseivel foglalkozó portfólióra jelölte az újonnan megalakítandó Európai Bizottságban a testület luxemburgi elnöke.

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnököt és az általa működtetett rendszert minősíti az, hogy Navracsics Tibort az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak javasolja kinevezni az Európai Bizottság megválasztott elnöke.

Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdán azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy Jean-Claude Juncker Brüsszelben bejelentette az új szerkezetű uniós biztosi területekre vonatkozó javaslatát. Az, hogy csak ez a poszt jutott nekünk, nem minket, magyarokat minősít" - fogalmazott a pártelnök a közleményben. Szerinte nem Magyarországgal van a baj, hanem azzal, "amit a kormányfő művel: felrúgja az európai értékeket és a partnerség helyett a háborús szembenállást választja". Hozzátette: a külgazdasági és külügyminiszter része ennek a rendszernek, hiszen például nem emelte fel a szavát az uniós normákkal szembemenő alaptörvény elfogadásakor, és nem tiltakozott, amikor hazájában civilekre, civil szervezetekre támadt a rendőrség. Szerinte mindezek miatt sérülnek ismét Magyarország nemzeti érdekei. Közölte: az MSZP valós nemzeti érdekképviselet akar, és a hatalom jelenlegi gyakorlóitól Brüsszelben is együttműködést és párbeszédet vár.

Az LMP véleménye szerint a Navracsics Tibor számára felajánlott oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős európai bizottsági biztosi poszt Magyarország számára stratégiailag sokkal fontosabb, mint azok a feladatok, amelyekről a hírekben szó volt az elmúlt hetekben - mondta az MTI-nek Schiffer András.

A társelnök azt viszont sajnálja, hogy a szocialista Kovács Lászlóhoz hasonlóan a magyar biztosjelölt újfent nem a saját kormányzati és közigazgatási tapasztalatainak megfelelő területre kapott felkérést. Navracsics Tibor portfóliójába fog tartozni az oktatás, miközben a második Orbán-kormány nevéhez fűződik a hazai oktatásból való pénzkivonás felgyorsulása - hívta fel a figyelmet. Arról, hogy Navracsics Tibor alkalmas lesz-e feladata ellátására majd akkor lehet véleményt formálni, ha megismerik a terveit - tette hozzá.

A Jobbik szerint Navracsics Tibor oktatási, kulturális, ifjúság és állampolgársági biztosi jelölése jól mutatja a magyar diplomácia súlyát, lobbierejét, illetve ezek hiányát. Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság alelnöke az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy ez a poszt "nem túl fajsúlyos", technikai jellegű pozíció, és olyan területekért felel majd, amelyekre az uniónak közvetlenül nincs ráhatása.

Összevetve más uniós országok jelöléseivel Magyarország lemaradt, Szlovénia a közlekedésért és energiapolitikáért, Lengyelszország pedig a belső piacokért felelős biztosi delegálást kapta - közölte. A Jobbik reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Navracsics Tibor el tudja érni: ne a liberális értékek erősödjenek, hanem az unió valós kulturális értékei szilárduljanak meg. Hozzátette: remélik azt is, hogy Navracsics Tibor meg tudja fordítani az országot érintő elvándorlást és megszünteti a fiatalokat nyugaton érintő negatív diszkriminációt.

Az Együtt-PM szerint az, hogy Navracsics Tibort Európai Unió oktatásügyi, kulturális ifjúsági és állampolgári biztosának jelölték azt is jelenti, hogy nem veszik komolyan a magyar jelöltet, mert csupa olyan feladat jut neki, amelyek nemzeti hatáskörbe tartoznak. Jávor Benedek, a szövetség EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében azt írta, "a politikai perverzió kategóriájába tartozna", ha megszavazná Navracsics Tibor kinevezését, ezért ezt nem is teszi.

Jávor Benedek a közleményben biztosnak nevezi, hogy a "főnöke" sorozatos unióellenes kirohanásai és saját eddigi tevékenysége miatt a meghallgatások nem ígérnek sok jót Navracsics Tibor számára. A civil társadalom felszámolására folyamatosan törekvő kormány minisztere erős ellenállásra számíthat a meghallgatások során, különös tekintettel a norvég civil alapot kezelő Ökotárs Alapítvány elleni, "egész Európát megrázó", "megfélemlítő" rendőri fellépésre - értékeli Jávor Benedek, aki szerint a pozíció gyenge, "épp ahogy a jelölt".

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az új Európai Bizottságban Navracsics Tibor a leggyengébb posztot kapja azzal, hogy oktatási és kulturális biztosnak jelölték - közölte az MTI-vel Gréczy Zsolt szóvivő. Úgy fogalmazott: egy rossz kormány rossz jelöltjeként Navracsics Tibor a 28 tagállami jelöltből "a leggyengébb láncszem lett", a külügyminiszternek gyakorlatilag üres portfólió jutott, mert az Európai Uniónak sem közös kulturális, sem közös oktatáspolitikája nincs, ezek a területek ugyanis hagyományosan és tartósan a tagállamok hatáskörébe tartoznak.

Navracsics Tibor így semmilyen feladatot, hatáskört és befolyást nem kapott és "mivel eddig is Európa ellen dolgozott", most olyan feladatot bíztak rá, amelynek semmi köze Európához - folytatta értékelését a szóvivő. Azt mondta: mivel Navracsics Tibor igazságügyi miniszterként főszerepet vállalt a "magyar jogállam lebontásában",nem támogatják a kinevezését. Gréczy azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy "vonja vissza vállalhatatlan pártkatonáját".