Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormany.hu oldalon szerdán közzétett, közigazgatási egyeztetésre bocsátott dokumentum szerint a kormány intézkedéseinek célja az alacsony és versenyképes energiaárak megteremtése, a környezet- és klímavédelem, az energiaimport-függőség csökkentése, valamint az ellátásbiztonság folyamatos fenntartása. Az uniós célkitűzéseknek megfelelően törekedni kell az energiahatékonyság növelésére és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák terjedésére is.

A klímaváltozás és a hagyományos energiahordozók rendelkezésre állása miatt csökkenteni kell a nagy importarányú fosszilis energiahordozók felhasználását, amit egyebek között a fenntarthatóságot és kibocsátás-csökkentő energiatermelő és energiahatékonyságot növelő technológiák alkalmazásával lehet biztosítani.

A cselekvési terv szerint a magyar energiaipar számára hosszú távon is a paksi atomerőmű jelenti a legnagyobb fejlődési lehetőséget, ráadásul a nukleáris energiatermeléshez kapcsolódó globális bizonytalanság csökken, az atomenergia megítélése újra stabilizálódik - írták.

A fosszilis energiahordozók közül kiemelték a szén jelentőségét, mivel ennek felhasználása akár meg is duplázható, amennyiben megfelelő technológiával csökkenteni lehet a környezeti terhelést és növelni lehet a hatékonyságot. A belföldi készletek szűkössége ellenére a kőolaj és a földgáz felhasználása is jelentős, de a palagázkészletek kiaknázása erősítheti az ország energiabiztonságát.

A megújuló energiaforrások között a EKFICsT szerint a biomasszának juthat a legjelentősebb szerep, de rámutatnak a geotermikus energia és a napenergia felhasználási lehetőségeire is. A dokumentum az időjárásfüggő villamosenergia-termelő rendszerek elterjedése miatt kiemeli az energiatároló rendszerek jelentőségét, valamint az országos hálózatok közötti integritás növelését, amelyek az időszakos többlettermelések hatékonyan elosztását költséges energiatárolók nélkül teszik lehetővé. (Meglepő adatok derültek ki a magyar energiaiparról - nagyot nyer az állam)

Kiemelt szakpolitikai szempontként szerepel a dokumentumban a munkahelyteremtés - ennek érdekében az NFM az energiatechnológiában a befektetések ösztönzését javasolja -, valamint a piaci szereplők bevonása az energetikai KFI-tevékenységekbe és a tapasztalatcserébe. Ez utóbbi érdekében olyan központi információs felület kialakítását szorgalmazzák, amely az energiaiparban érdekelt szervezetek tájékozódását és kapcsolatteremtését segíti.

A fejlesztésekhez és a beruházásokhoz szükséges háttéripar kiszolgálására a műszaki és természettudományi képzések, a szak- és felnőttképzések színvonalának emelésére és a kutatói létszám növelésére van szükség - áll a dokumentumban.