Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Csak kismértékben nőttek idén a budapesti kollégiumi díjak, vidéken azonban szinte változatlanok az árak. A felsőoktatási tanulmányaikat idén megkezdő diákoknak a fővárosi nagy állami egyetemek kollégiumaiban idén havi 9−24 ezer forintot kell fizetniük attól függően, hogy egy- vagy többágyas, régi vagy felújított szobába költöznek, illetve államilag támogatott vagy önköltséges szakon tanulnak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákotthonaiban tavalyhoz képest néhány száz forinttal drágábban, 9320 és 15 320 forint között alakul a tarifa. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) bentlakásos otthonaiban 8500 forint volt a 2012-es havidíj a támogatott első éveseknek, az önköltségesek 19 650 forintot fizettek − idén azonban differenciáltabban alakulnak az árak: a "luxuskollégiumokban" 20 950−23 300, a régiekben 9300−11 650 forintot kérnek. A Budapesti Corvinus Egyetemnél (BCE) sincs jelentős árváltozás: 9300−16 000 forintot kell fizetniük a leendő kollégistáknak. A Semmelweis Egyetem a kollégiumi férőhelyeket komfortfokozatuk alapján három kategóriába sorolja, a háromágyas szobák fejenként havi 9320 forintba kerülnek, az egyetem kollégiumi férőhelyeinek 85 százaléka ilyen. A kétágyas, komfort nélküli helyekért 11 650 forintot kell fizetni, a helyek öt százalékát jelentő kétágyas, összkomfortos szakkollégiumi szobák 17 475 forintba kerülnek.

Az intézmények összességében, mivel kevesebb hallgatót vettek fel, arányaiban több diák elhelyezését tudják biztosítani − közölte lapunkkal a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége. A csökkenő létszám miatt hosszú távon az intézményeknek felül kell vizsgálniuk és racionalizálniuk a férőhelyszámokat. Sokan − éppen a helyszűke miatt − a lakóhelyükön elérhető képzést választottak − tette hozzá Haraszti László, a szövetség leköszönő elnöke, aki a kollégiumi díjak nagyobb csökkenését hosszú távon sem tartja elképzelhetőnek, mivel a fajlagos költségek folyamatosan nőnek, az állami hozzájárulás mértéke (a kollégiumi normatíva) pedig az elmúlt öt évben nem változott, évi 110 ezer forint körül alakul.