A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Csak kismértékben nőttek idén a budapesti kollégiumi díjak, vidéken azonban szinte változatlanok az árak. A felsőoktatási tanulmányaikat idén megkezdő diákoknak a fővárosi nagy állami egyetemek kollégiumaiban idén havi 9−24 ezer forintot kell fizetniük attól függően, hogy egy- vagy többágyas, régi vagy felújított szobába költöznek, illetve államilag támogatott vagy önköltséges szakon tanulnak.

QP | Quality Placement

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) diákotthonaiban tavalyhoz képest néhány száz forinttal drágábban, 9320 és 15 320 forint között alakul a tarifa. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) bentlakásos otthonaiban 8500 forint volt a 2012-es havidíj a támogatott első éveseknek, az önköltségesek 19 650 forintot fizettek − idén azonban differenciáltabban alakulnak az árak: a "luxuskollégiumokban" 20 950−23 300, a régiekben 9300−11 650 forintot kérnek. A Budapesti Corvinus Egyetemnél (BCE) sincs jelentős árváltozás: 9300−16 000 forintot kell fizetniük a leendő kollégistáknak. A Semmelweis Egyetem a kollégiumi férőhelyeket komfortfokozatuk alapján három kategóriába sorolja, a háromágyas szobák fejenként havi 9320 forintba kerülnek, az egyetem kollégiumi férőhelyeinek 85 százaléka ilyen. A kétágyas, komfort nélküli helyekért 11 650 forintot kell fizetni, a helyek öt százalékát jelentő kétágyas, összkomfortos szakkollégiumi szobák 17 475 forintba kerülnek.

Az intézmények összességében, mivel kevesebb hallgatót vettek fel, arányaiban több diák elhelyezését tudják biztosítani − közölte lapunkkal a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetsége. A csökkenő létszám miatt hosszú távon az intézményeknek felül kell vizsgálniuk és racionalizálniuk a férőhelyszámokat. Sokan − éppen a helyszűke miatt − a lakóhelyükön elérhető képzést választottak − tette hozzá Haraszti László, a szövetség leköszönő elnöke, aki a kollégiumi díjak nagyobb csökkenését hosszú távon sem tartja elképzelhetőnek, mivel a fajlagos költségek folyamatosan nőnek, az állami hozzájárulás mértéke (a kollégiumi normatíva) pedig az elmúlt öt évben nem változott, évi 110 ezer forint körül alakul.