A magyar felsőoktatási hallgatók valamivel több, mint fele küzd enyhe vagy közepesen súlyos lelki problémákkal – derül ki a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület (FETA) kutatásából, melyet az ELTE vezetésével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai végeztek.

A több mint 7 ezer egyetemi hallgató és 64 hazai felsőoktatási intézmény bevonásával készült országos felmérés eredményeit mutatták be szerdán, a vizsgálattal pedig a kutatók fel szeretnék hívni a döntéshozók figyelmét egy hatékonyabb tanácsadói rendszer kiépítésére.

Érdekesség, hogy az összes kitöltő csaknem 70 százaléka nő volt.

A kérdőív kitöltésének idején a hallgatók 55,3 százaléka a járvány okozta megbetegedésen, szorongáson vagy akár a szülőkkel való ismételt, kényszerű összeköltözésen túl is küzdött olyan nehéz élethelyzettel vagy életeseménnyel – például szakítással vagy gyásszal –, amely befolyásolta a lelki állapotát.

Tízből mintegy három hallgató úgy érzi, hogy a rendelkezésére álló anyagi források nem biztosítanak stabil körülményeket egyetemi tanulmányaihoz.

Ez már azért is szembetűnő adat, mert a válaszadók 54 százaléka munkát is vállal a tanulmányai mellett. Az állást vállaló egyetemisták 46 százaléka ráadásul több mint 21 órát dolgozik hetente, amely a diákokat túlterheltséggel és korai kiégéssel fenyegeti. A felsoroltak mellett a következő megállapításokat teszi a felmérés:

  • A karanténnal és más krízishelyzetekkel való megküzdés leggyakoribb módszere a közösségi média fokozott használata, valamint az evés volt.
  • Számos esetben nőtt az online játékokra fordított idő és az alkoholfogyasztás.
  • Kisebb mértékben, de szintén előfordult a pornográf tartalmak fogyasztásának és a dohányzás mértékének növekedése.

Tízből csaknem négy hallgató egyáltalán nem végez testmozgást, kicsit több mint 26 százalékuk is mindössze heti egyszer-háromszor. Az egyetemeken működő tanácsadási szolgáltatásokról, így az életvezetési és karriertanácsadásról a kitöltők többsége még csak nem is hallott, ezeket elenyésző számú hallgató vette igénybe az egyetemi évei során.