A GPH felmérése alapján az itthoni leányvállalatnál nem meglepő a toplista, sem a Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás, sem a Casco biztosítások között. Előbbi esetén az Opelé az első hely 13 százalékkal, a második helyen a Suzuki áll 11 százalékkal, míg a fiktív dobogó harmadik fokán a Volkswagen parkol, 8,7 százalékos aránnyal. A Casco biztosítások között a Suzuki lekörözte az Opelt, itt a sorrend: Suzuki (15,4 százalék), Opel (15,3 százalék), és Ford (13 százalék).

Az itthon népszerű márkák a GPH többi leányvállalatánál is hasonlóan jól szerepelnek: az Opel például csak Csehországban és Szlovákiában nem jutott be a top5-be a kgfb esetén. Az egyetlen olyan márka, amely minden országban a legjobb háromban szerepel, a Volkswagen és ez is csak a kgfb esetén, a Casco biztosított autók között komoly változatosság figyelhető meg.

A biztosított márkák aránya mellett a színekkel kapcsolatban sem derült ki kirívó információ a kutatásból: a Generalinál biztosított autók leginkább szürke, ezüstmetál színűek (kgfb-nél 26 százalék, Cascónál 36 százalék az arány). Ez a szín nem csak nálunk vezet, Bulgáriában és Csehországban is gyakori autószín, a helyi GPH leányvállalatoknál biztosított autók közül a szürke színűek aránya közel 27 százalék.

A GPH vállalatoknál biztosított autók átlagéletkora Európa-szerte 8 és 16 év között mozog. Magyarországon a legtöbb biztosított autó 14 éves, ennek a korosztálynak az aránya 20 százalék. A második legtöbbet biztosított korosztály a 8 éves autóké, 18 százalékkal.

A Magyarországon biztosított autók átlagéletkora 12 év a kgfb esetén, míg a Casco biztosítások között éppen a fele, 6 év. A színekkel kapcsolatban elmondható, hogy a leggyakrabban biztosított autószínek azok, amelyek nagyjából 10 éve voltak a legnépszerűbbek. Ennek hátterében az állhat, hogy a válság miatt sokan nem engedhették meg maguknak, hogy lecseréljék öregedő autóikat - mondta el Ilics László, a Generali PPF Holding magyarországi gépjármű kompetencia-központjának vezetője. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak a kgfb, de a Casco biztosított autók is folyamatosan öregednek, a nálunk Cascóval rendelkező autók közül már majdnem 50 százalék a 6-10 éves korosztályból kerül ki. Ráadásul a szürke, ezüstmetál az egyik legveszélyesebb színű autó, hiszen nehezen észrevehető, szürkületben nem látható, és ezekből van a legtöbb az utakon.

A Casco biztosítást a legtöbb országban egy szűk kisebbség használja, Magyarországon csak a vezetők 14,5 százaléka rendelkezik Cascóval. Ez az arány Csehországban 25 százalék, Horvátországban 20, Bulgáriában 5, Szerbiában pedig mindössze 3 százalék. A szlovén autósok a skála másik szélén foglalnak helyet, itt az autósok majd' 50 százalékának van Casco biztosítása.

A kgfb esetén a legtöbbet biztosított autómárka a Volkswagen, ez a listavezető Lengyelországban, Romániában és Horvátországban, ugyanakkor ez a legtöbbször érintett márka a kárbejelentésekben is, az összes vizsgált országban.