A külföldi vendégek száma 0,8 százalékkal nőtt, és meghaladta a 476 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,2 millió volt, ami 2,2 százalékkal kevesebb, mint 2017. áprilisban. A vendégéjszakák közel kilenctizedét realizáló szállodákban 2,7 százalékos volt a csökkenés mértéke.

A külföldi vendégéjszakák száma Budapest-Közép-Dunavidéken és Nyugat-Dunántúlon, ahol a forgalom 78 százalék-a realizálódott, 2,3, illetve 15 százalékkal visszaesett. A többi turisztikai régióban nőtt, vagy az előző év azonos időszakához hasonlóan alakult a vendégéjszakák száma.

A belföldi turizmus bővült

A belföldi vendégek száma 2,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,9 százalékkal bővült, és meghaladta az 1 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a panziókban, az üdülőházakban és a kempingekben bővült, a szállodákban és a közösségi szálláshelyeken csökkent.

A turisztikai régiók egy részében (a Balatonnál, Észak-Magyarországon, Nyugat-Dunántúlon és Budapest-Közép-Dunavidéken) 5 százalék körüli növekedést, míg a többi régióban 2-12 százalékos csökkenést mértek a szálláshelyek.

Húsvéthatás

A húsvéthatás okozta a külföldi vendégéjszakák számának stagnálását áprilisban, a turizmus minden más mutatója továbbra is emelkedik - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Tavaly áprilisra esett a teljes húsvét, idén viszont márciusban kezdődtek az ünnepek, csak a húsvét hétfő esett áprilisra. Az előző évi magas bázis miatt is csökkent a vendégéjszakák száma. A vendégek száma azonban nem csökkent, Olaszországból és Franciaországból lett kevesebb a vendégéjszakák száma.

A szállodák szobakihasználtsága 0,3 százalékponttal 61,2 százalékra nőtt.

Nőtt a bevétel

Az összes bruttó árbevétel 6,6 százalékkal (39 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 4,5 százalékkal (23 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 23 százalékkal (9 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 2,4 százalékkal (7 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 4,1, a belföldi 5,3 százalékkal magasabb volt az előző év áprilisinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 5,2 százalékkal kevesebbet, 1,4 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1938 szálláshelyen fizethettek a vendégek.

Az első négy hónapban kereskedelmi szálláshelyek 7,0 százalékkal több, összesen 7,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,6 (3,8 millió), a belföldi vendégek 9,7 százalékkal több (3,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.