A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A NAV adatai szerint közel 2600 rendelő vagy fogászati vállalkozás működik az országban, ebből félezer foglalkozik − teljes bevételéhez képest nagy arányban − külföldi betegekkel. Ezek a rendelők évi mintegy 60-70 ezer fogászati turistát fogadnak, éves forgalmuk eléri a 65-70 milliárd forintot. A hazai 1200-1400 praxis negyede-harmada érdekelt a külföldiek kiszolgálásában, ezek összesen körülbelül négyezer embert foglalkoztatnak (a magyar betegekkel további 10 ezer dolgozó foglalkozik), egy részük tavaly az előző évhez képest megkétszerezte, megháromszorozta forgalmát.

Az orvosi szolgáltatások ellenértékét további 13-16 milliárd forint forgalommal egészítik ki, Szűcs szerint a kapcsolódó iparágakban lecsapódó összegek, adók és járulékok formájában pedig évente több mint 15 milliárd forintot fizet be az ágazat a költségvetésbe.

Magyarország 2008-ra lett európai piacvezető a fogászati turizmusban, elsősorban a fapados légitársaságok megjelenésének köszönhetően a hazai fogászatok összesített piaci részesedése Európában megközelítette a 40 százalékot. A nyugati betegek 40−60 százalékot spórolhatnak, ha itt kezeltetik magukat, az OTI kutatásai szerint akkor indulnak el, ha legalább 2500 eurót megtakaríthatnak, átlagköltésük pedig fejenként 4500 euró (1,3 millió forint). A fogászati turizmus hajtóereje az implantátumbeültetés, illetve a nagyobb fogpótlási munkák − a külföldiek 90 százaléka ezért érkezik Magyarországra.

A fogászati vállalkozások március elsejétől pályázhatnak a turisztikai célelőirányzat fogászati turizmus fejlesztésére tavaly elkülönített egymilliárd forintos keretére. Az OTI tavaly tavasszal indította el a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot (MFTF). A fejlesztési program egyik célja annak megelőzése, hogy a hazai fogászatok bevételének mintegy negyedét-harmadát külföldi betegközvetítő cégek fölözzék le. Utóbbiak 25−35 százalékos jutalékkal közvetítik ide a külföldieket, az OTI programjában ez a díj 15 százalék. A közvetítői díj a tervek szerint fokozatos csökkentéssel 2017. második felétől 10,5 százalékra rúgna. Az Új Széchenyi terv Fogászati vállalkozások versenyképességének javítása című pályázatának fedezete egymilliárd forint, az Innováció a fogászatban című GOP- és KMOP-pályázatokat emellett összesen nettó 3,5 milliárd forintos kerettel írták ki, kizárólag a fogászati rendelők és fogtechnikák részére.

Utóbbi pályázatok beadásának feltétele a regisztrált tagság az MFTF-ben, a regisztráció ugyanakkor ingyenes, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázat kiírásakor három év tagsági viszony fenntartását írta elő. A kiírások 65 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást, illetve egyszerűsítéseket ígérnek. Az innovációs csomagot választók a cégvezető szerint a szolgáltatások mellett ingyenes tagságot kapnak.