Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az általa sokat szidott Európai Bizottságtól kaphat segítséget egyik fontos célja, a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncok elüldözéséhez - írja a Magyar Nemzet. Phil Hogan, a bizottság agrárügyekért felelős biztosa a napokban egy beszédében azzal vádolta az európai láncokat - a Tescót hozva példának -, hogy sanyargatják élelmiszer-beszállítóikat.

Például sok hónapos késéssel fizetik ki a termékeik árát, az utolsó pillanatban mondanak le megrendeléseket, vagy visszamenőleges hatállyal módosítják a szerződéseket. Ezért a brüsszeli bizottság 2018 elejére javaslatot készít a viszonyok átláthatóvá tételére. Egyebek mellett lehetővé tennék a tagállamoknak, hogy nemzeti hatóságokat állítsanak fel a szupermarketek felügyeletére.

A napilap szerint ez újabb eszközt adhat a magyar kormány kezébe ahhoz, hogy egyes piaci szereplőket célzottan sanyargasson, és megpróbáljon kiszorítani a magyarországi kiskereskedelemből. Ugyanakkor a lap emlékeztet arra, hogy a magyar kiskereskedők is gyakran méltatlanul alacsony áron vásárolnak a termelőktől és minden cégnek miniszteri szinten van lobbistája.

(A nyitókép forrása: Pixabay.com)