Április végén összesen 307 356 álláskeresőt talált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, ami közel 30 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Igaz, a csökkenés nem egyenletes: tavaly novemberben és decemberben például egyaránt 273,5 ezer álláskeresőt regisztráltak. Mindez valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy a KSH szerint december és március között 197 ezerről 149 ezerre csökkent közfoglalkoztatottak száma.

A tárgyhónapban az álláskeresők 52,9 százaléka, azaz 162,5 ezer fő kapott az államtól valamiféle támogatást, akiknek 44,1 százaléka álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Mindez azt jelenti, hogy az álláskeresők közel fele (47,1 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban.

Hogy ezek az emberek hol próbálnak állást találni, itt mutatjuk meg:

A statisztikákat böngészve kiderül, hogy az iskolai végzettség továbbra is nagyon sokat számít: a munkanélküliek egyharmada (118 286 fő) szakképzetlen, azaz legfeljebb 8 általánost és gimnáziumot végzett, míg a diplomások száma alig haladja meg a 17 ezret.

Amennyiben pedig a kort nézzük, úgy azt látjuk, hogy április végén 47 ezer 25 év alatti és 70 ezer 55 év feletti keresett állást, tehát az előbbiek 15,3 százalékot, az utóbbiak pedig 22,8 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A rossz hír, hogy továbbra is van 80 ezer olyan honfitársunk, aki több mint egy éve keres állást. (Ma már önéletrajz nélkül is lehet állást találni - íme, a módszer.)

Ha már munkahely: a foglalkoztatók áprilisban összesen 54,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be, ám rossz hír, hogy közel kétharmadukhoz (64,8 százalék) bizony kértek állami támogatást.

A nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, az egyéb, máshová nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a mechanikai gép-összeszerelő és a tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr foglalkozásokra vonatkoztak. Sokatmondó adat az is, hogy a támogatott munkahelyek 82,8 százaléka a közfoglalkoztatást takarta.

Összességében el lehet mondani, hogy áprilisban 198,9 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 88,9 ezer maradt üres, betöltetlen.