Christine Lagarde szavai összecsengenek a Fed által adott jelzésekkel kötvényvásárlási programja fokozatos kivezetésének megkezdésére az év hátra lévő részében. Az amerikai kamatokat a Fed kötvényvásárlásai tartották rekordalacsony szinten az utóbbi években.

"Mindenhol szükség lesz a nem konvencionális monetáris politika folytatására, ahol már alkalmazzák, igaz, egyes régiókban hosszabb ideig, mint másokban" - szögezte le Christine Lagarde a konferencián tartott beszédében.

A Fed kötvényvásárlási programja küszöbönálló befejezésének kilátása zavart keltett az amerikai részvény- és kötvénypiacokon és megemelte a kamatlábakat, ami viszont áttételesen egyes feltörekvő piacokat hozott nehéz helyzetbe. A török, indiai és indonéz hatóságokat komoly feladat elé állította devizáik értékvesztésének megakadályozása, miután megindult a tőkekivonás nagyobb hozamot ígérő befektetési eszközök és régiók felé.

Az IMF vezérigazgatója, utalva Ben Bernanke Fed-elnöknek az ösztönző program kivezetéséről júliusban adott jelzéseit követő piaci visszaesésre, felszólította a pénzügyi vezetőket, hogy készenléti terveket dolgozzanak ki a piaci helyzet esetleges további romlásának kezelésére.

Az IMF vezérigazgatója a konferencián hangsúlyozta, hogy a világ jegybankjai által életbe léptetett ösztönző programok adnak időt az érintett országoknak a szükséges gazdasági reformok végrehajtásához. "Folytatniuk kell a szilárd és fenntartható gazdasági növekedés megteremtéséhez szükséges reformok végrehajtását" - hívta fel a figyelmet. "Nem szabad elfecsérelni a nem konvencionális monetáris eszközökkel biztosított lehetőséget" - tette hozzá. Rámutatott, a válsággal sújtott európai országoknak mindenképpen rendbe kell tenniük pénzügyi rendszerüket, mielőtt újból megindulhatna a gazdasági szereplők normális hitelezése.

A Fed illetékesei által az utóbbi időkben tett nyilatkozatok alapján a piac arra a következtetésre jutott, hogy a Fed szeptemberben kezdi meg ösztönző programjának fokozatos leépítését. A Jackson Hole-i találkozón tett kijelentések azonban arra utalnak, hogy a Fed döntéshozói körében nem alakult ki teljes nézetazonosság a kérdésben.

Dennis Lockhart, a Federal Reserve Bank of Atlanta elnöke a CNBC tévécsatornának adott interjúban készségét fejezte ki a kötvényvásárlási program leépítésének szeptemberi megkezdésére. James Bullard, a St. Louis Fed elnöke szerint azonban a gazdaság még nem erősödött meg az ösztönző program felszámolásának jövő havi megkezdéséhez elegendő mértékben. Miközben Bullard az idén szavazati joggal rendelkezik a Fed döntéshozó testületében, a FOMC-ban, Lockhart csak a tárgyalásokon vesz részt, de a szavazásokon ebben az évben nem.