Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz szóvivője pénteken újságírók előtt azt mondta: egyebek mellett arra várnak választ a szocialista politikusoktól, hogy a 2008-as IMF-megállapodás után miért csökkentek Magyarországon a bérek és a nyugdíjak, miért csökkent háromról két évre a gyes, és miért kellett általános, értékalapú ingatlanadó bevezetéséről dönteni. "Valószínű, hogy az IMF kérésre vezették be ezeket a megszorításokat" - tette hozzá Selmeczi Gabriella. A szóvivő szerint a tájékoztatásra azért van szükség, mert az akkori kormány nem részletezte, hogy valójában mit is tartalmaz a valutaalappal kötött megállapodás.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is jelezte csütörtökön, hogy az általa vezetett gazdasági bizottság jövő szerdai ülésén tárgyal a 2008-as IMF-megállapodásról. Az Országgyűlés honlapján közzétett napirendi javaslat szerint a parlament gazdasági és informatikai bizottsága szeptember 26-ára, szerdára napirendjére tűzte a 2008-as IMF-megállapodást és körülményeit, és a meghívottak között van Mesterházy Attila, valamint Veres János mellett Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke és Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója.

A kormánypárt szóvivője közölte továbbá: a Fidesz támogatja a kabinetet és a tárgyalódelegációt abban, hogy Magyarország és az IMF olyan megállapodást kössön, amely segíti a növekedést és a munkahelyek megvédését. "A Fidesz semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely megszorításokat tartalmaz, ez az Orbán-kormány ideje alatt nem fordult még elő, és nem is fog,"

Selmeczi Gabriella kérdésre válaszolva emlékeztetett arra, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön tudatta azt is: a parlament gazdasági bizottságának október 1-jei ülésén kész tájékoztatni az ellenzéki képviselőket és a nyilvánosságot arról, mit tartalmaz a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Bizottságnak szerdán levélben megküldött kormányálláspont. Előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti IMF-megállapodás értékelését.

MSZP: négy éve elérhetőek a Fidesz által hiányolt információk

A teljes hazai nyilvánosság elé tárta 2008-ban az akkori kormány az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) elküldött magyar szándéklevelet, vagyis azok az információk, amelyeket most hiányol a Fidesz, lassan négy éve rendelkezésére állnak - közölte az MSZP. "Selmeczi Gabriella vélhetően tudatlanságából fakadóan beszélt ismét az IMF-fel megkötött megállapodásról. Olyan ugyanis - mint azt már sokszor elmondtuk - nem volt" - írta közleményében a szocialista párt a Fidesz szóvivőjének nyilatkozatára reagálva.