Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közép-európai országok között a külföldi működőtőke-beáramlásért nagy verseny lesz és ebből az tud a legtöbbet profitálni, akinek növekedési kilátásai és beruházóknak tett ajánlatai a legígéretesebbek - jelezte a közgazdász pénteken a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán tartott előadásában.

Emlékeztetett, hogy a jelenlegi válság 2008-as kirobbanása óta az IMF több mint hetven válságkezelési programot dolgozott ki, köztük az elsőt és az egyik legnagyobb összegűt Magyarországnak. Megítélése szerint Magyarország esetében akkor a piaci bizalom helyreállítása volt a legfontosabb, és ezt a pénzügyi rendszer fizetőképességének biztosításával igyekeztek elérni.

Mint mondta, a világgazdaság jelenleg sokkal több kockázatot hordoz magában, mint akár fél évvel ezelőtt. A kockázatok növekedését jelzi, hogy az IMF legutóbbi, szeptemberben publikált gazdasági előrejelzését lefelé kell majd módosítani. A piacoknak egyszerre van szükségük stabilitásra és gazdasági ösztönző programokra, ezek helyes arányát pedig igen nehéz megtalálni a mai bizalmatlan piaci környezetben - mutatott rá a képviselet-vezető.

Ivascsenko elmonta, hogy nem tud az IMF és a magyar kormány közti tárgyalásokra vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolni, mert "a Magyarországgal való együttműködés módja még kidolgozás alatt van".

A piaci nyomás közös utat követel

Közben az IMF vezérigazgatója Sao Pauloban, a Globo News tv-adónak adott nyilatkozatot pénteken. A pénzügyi piacokra nehezedő nyomás olyan mértéket ért el, amely "közös és döntő" utat követel az európai országoktól - jelentette ki Christine Lagarde. A fertőződés kockázata, amelytől mindenki tartott, immár materializálódott - mutatott rá, hozzátéve: valószínűtlen, hogy Európa pénzügyi válságának megoldása azonnali lesz, hiszen a demokratikus konzultációs folyamat időt igényel.

Lagarde úgy vélte, hogy az európai adósságválság felgyorsítja a váltást a világgazdaságban a felzárkózó gazdaságok nagyobb szerepe felé. Lagarde szerint - aki kétnapos brazíliai látogatáson tartózkodik - az Európai Központi Banknak (ECB) elkötelezettebb szerepet kell vállalnia az euróövezeti válságban. Mint mondta, némileg megnyugtatta, hogy a francia és német vezetők az utóbbi napokban felismerték annak szükségét, hogy a központi bankoknak cselekedniük kell.

Megjegyezte, hogy különböző megoldásokra lenne szükség az olyan országok számára, mint Görögország, amelyek fizetőképességi problémával szembesülnek, és azok számára, amelyek likviditási gondokkal néznek szembe. Lagarde szerint az időzítés mindkét esetben fontos, de a megoldások különbözőek lesznek. A likviditási problémát még az előtt kell kezelni, hogy az fizetőképességi kérdéssé válna - hangsúlyozta az IMF vezérigazgatója.