Minden második alapellátó praxis csődbe mehet az új pontalapú indikátorrendszer miatt, véli Keczéry Attila András, zuglói háziorvos. Az orvosok a tőlük független tényezők fogságába kerülhetnek az új indikátor pontrendszer miatt. 

2023. január 1-től változott meg jelentősen a háziorvosok, házi gyermekorvosok javadalmazási rendszere. Az indikátorrendszer több a háziorvos által elrendelt laboratóriumi vizsgálat, szűrés, gyógyszerrendelés alapján kialakított pontrendszer. Amennyiben az orvos nem teljesíti az úgynevezett „indikátorok” közül legalább egyet, nem jogosult az alap- és fixdíjon felüli teljesítmény díjra.

Többek között ezért jár plusz pénz a praxisoknak:

  • ha évente egyszer beoltja a 60 év felettieket influenza ellen;
  • ha a 45-65 éves nőket 2 évente elküldi mammográfiára, és azok meg is jelennek ott;
  • ha vannak magas vérnyomásban szenvedő betegei, akiknek gyógyszert ír fel, és a betegek azokat ki is váltják;
  • ha vannak ischaemiás szívbetegek a körzetében, akik acut myocardialis infarktuson és/vagy coronaria bypass műtéten és/vagy szívkatéteres tágításon estek át, és béta-blokkolót váltanak ki évente legalább négy alkalommal;
  • ha minél több cukorbeteg van a körzetében, akiket bizonyos vizsgálatokra elküld;
  • ha minél több antibiotikumot ír fel.
Az orvos akkor kap pontokat, ha meghatározott korcsoportba tartozó betegei elmennek például emlőszűrésre vagy laborvizsgálatokra. De akkor, ha a páciens nem megy el, pedig a beutalót megkapta, az orvos nem kap egyetlen pontot sem

– hívja fel a figyelmet Keczéry Attila András.

Az orvostól független dolgoktól függ majd a rendelők finanszírozása

De példaként említi a háziorvos azt is, ha a vizsgálatnál a fogadó intézmény félreüt egy számot a beküldő orvostól vagy a beteg tajszámából, akkor sem kap a háziorvos egyetlen pontot sem.

Amennyiben az orvos felírja a betegének a gyógyszert, de a páciens nem váltja ki, vagy adminisztrációs hiba miatt a gyógyszer kiváltását nem rögzítik a patikában, az orvos akkor sem kap pontot.

Ha a háziorvos által felírt gyógyszer éppen hiánycikk, és a patikus másik, azonos hatóanyagú, de az állam által nem támogatott gyógyszerre cseréli a betegnek gyógyszerét, a háziorvos ekkor sem kap pontot. Márpedig mostanában a zuglói háziorvos szerint nagyon nagy az indikátornak megfelelő gyógyszerek között a hiány, ezért itt is pontot veszíthet az orvos.

Mindezeket tetézi, hogy csak azok kapnak az összesítésben, a végelszámolásnál pontot a fenti teljesítményük alapján, akik a háziorvosok közötti pontgyűjtögetési versenyben az átlagnál jobban teljesítenek. Az átlag azt jelenti, hogy az kap elszámolható pontot, aki a felső 50 százalékba kerül. Azaz, az alsó 50 százalék hiába dolgozott, nem kap finanszírozást érő pontot, így pénzt sem.

A háziorvos kiemelte: indikátor pontok eddig is voltak az alapellátás finanszírozásában. Csakhogy a finanszírozási összegnek ez eddig a kisebb részét jelentette, mostantól pedig a legnagyobbat.

Nullázni az tud, aki nem jár be dolgozni...

A napokban Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta:

Nullázni gyakorlatilag csak az tud az indikátorban, aki nem jár be dolgozni vagy nem teljesíti az adatszolgáltatási kötelezettségeit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek. A finanszírozás feltétele, hogy jelentse az ember a teljesítményét, így van ez az alapellátásban és a szakellátásában is.

Az államtitkár szerint nem egy Győr belvárosában dolgozó háziorvost hasonlítanak majd össze egy borsod-abaúj-zempléni zsákfalu orvosával, hanem úgynevezett indikátorcsoportok szerint értékelnek.

Ez úgy néz ki, hogy egy adott megyén belül megkülönböztetik a felnőtt- és gyermekpraxist, ezeken belül pedig a városi és falusi körzetet. Ennek megfelelően Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a felnőttpraxisokon belül a falusi körzetek háziorvosait hasonlítják össze egymással. Az, hogy valaki jobban odafigyeljen az indikátoraira – nem mellesleg ezzel jelentősebb többletforrást tud termelni a praxisának –, a szakma megítélése szerint elvárható, mondta az államtitkár, a cél ugyanis a minőségi betegellátás.

Húszezren maradnak

Egyébként már 20 ezer orvos jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara tagja marad - közölte a Facebookon a kamara.

A magyar közellátásban nagyjából 30 ezren dolgoznak, az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, az aktív tagok száma 40 ezer felett van – mondta korábban Kincses Gyula a MOK elnöke.