Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament szakbizottsága a vasárnapi választások után még súlyosabbnak ítéli a helyzetet, ez is tükröződik a hetes cikkely szerinti eljárásról szóló jelentésben - idézi az MTI.

Súlyos, rendszerszintű jogsértéseket tapasztalt Magyarországon az Európai Parlament Állampolgári, Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE), ezért javasolni fogja az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás megindítását, illetve az uniós források kifizetésének felfüggesztését, de akár az eddig kifizetett pénzekkel kapcsolatos vizsgálatot is - állapítja meg a LIBE tagja, Judith Sargentini által készített jelentés tervezete.

A zöldpárti képviselő kiemelte: nem ez az első alkalom, hogy 2010 óta figyelmeztetni kell Magyarországot. Kiemelte azt is, hogy a korábbi jogsértéseken túl újabbak is várhatók, hiszen az Országgyűlés hamarosan szavazhat a Stop Soros-törvénycsomagról.

A jelentés elkészítésére az EP tavaly májusban adott felhatalmazást, amikor elfogadták a magyarországi helyzetről szóló határozattervezetet. Ebben többek között az állt, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, az Európai Bizottság pedig szigorúan ellenőrizze az uniós források magyarországi felhasználását.

A dokumentumról csütörtök délelőtt tartotta első vitáját a szakbizottság, vagyis megkegyelmeztek a Fidesznek, hiszen a választások utánra halasztották az ismertetést. A dokumentumot hivatalosan április végén mutatják be, ezt követően lehet módosító javaslatokat benyújtani. A költségvetési ellenőrző bizottság azonban már közzétette a saját szakvéleményét: ebben az áll, hogy a korrupció és az államháztartás átláthatatlansága miatt fel kellene függeszteni az uniós források kifizetését, hacsak az ország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Megindult a perpatvar

A jelentéstervezetet a bizottság több tagja is csak az ülés kezdetén vehette kézbe - ezt Gál Kinga fideszes képviselő szóvá is tette a vitában, amely a végén egy magyar belpolitikai vitává vált. A jobbikos Morvai Krisztina - aki reggel közölte, hogy pártja kérése ellenére nem mond le mandátumáról - a fideszes képviselőket (Gál Kinga után Járóka Líviát) követve arról beszélt, hogy a vasárnapi választáson a nemzeti kormány kétharmados felhatalmazást nyert, az EP pedig destabilizálni akarja Magyarországot. "Majdan-szagot érzek, ne hagyjuk, hogy megvezessenek minket" - tette hozzá az ukrajnai forradalomra utalva a politikus. Ujhelyi István szocialista képviselő a magyar felszólalásokra úgy reagált: "betekintést nyerhettek abba, hogy milyen hazudozás folyik Magyarországon".

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője tegnap arról beszélt az MTI-nek, hogy az EP bosszút akar állni a magyar választópolgárokon, mert a kormánypártokra ilyen magas arányban szavaztak.