Negatívról stabilra javította a magyar besorolás kilátását a Fitch. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint onnantól, hogy a kormány bejelentette a Széll Kálmán tervet és annak hátterében az egész konvergenciaprogramot, nem volt indokolt a negatív kilátás fenntartása. Úgy vélekedett, hogy a kormánynak következetesen végig kell csinálnia a programját, annak ellenére, hogy most tüntetések zajlanak a különféle intézkedések ellen. Egyértelműen ez az ára annak, hogy Magyarország minősítése javuljon - mondta.

A Takarékbank elemzője szerint előbb-utóbb a többi hitelminősítő is változtatni fog, és visszavonja a negatív kilátásokat. Ha a kormány valóban végig tudja vinni a programját, és emellett a növekedés is valamennyire be tud indulni, számítani lehet arra, hogy - várhatóan jövőre - felminősítések is bekövetkezhetnek - mondta.

"Maga a lépés nem váratlan, csak az időzítése meglepő egy kicsit, azt gondoltuk, inkább csak az év második felében lépnek majd a hitelminősítők" - mondta Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője. Az elmúlt időszakban a minősítő intézetek jellemzően kissé lemaradva követték a piacot, de a Fitch most viszonylag gyorsan reagált a Széll Kálmán tervre és a konvergenciaprogramra - tette hozzá. A mostani változtatás Kovács Mátyás szerint azt jelenti, hogy a befektetésre nem ajánlott bóvli kategóriától, ha egy hajszálnyira is, tovább távolodik a magyar szuverén adóskockázati besorolás.

A hitelminősítő a kilátás stabilizálását arra alapozza, hogy a konvergenciaprogram alapján meredeken csökkenő adósságpálya bontakozik ki, amit az első évben a nyugdíjpénztári megtakarítások állami mederbe való terelése javít fel jelentősen, és a Fitch szerint középtávon az ország növekedési potenciálja is javulhat a program végrehajtásával. Ugyanakkor a Fitch szakemberei is jelentős végrehajtási kockázatokat látnak - mondta Kovács Mátyás. Az elemző szerint a többi nagy hitelminősítő is követheti a Fitchet, az S&P és a Moody's is stabilra javíthatja az ország kilátásait, magának a besorolásnak a "BBB mínuszról" "BBB"-re módosítására azonban az idén még nem számít.