A hétfői Napi Gazdaság cikke

Március elején lejár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa (MT) külső tagjainak megbízása, akiket hat évvel ezelőtt a jegybanktörvény módosítása után neveztek ki. Akkor, 2005-ben - mintegy fél év kormányzás után - a Medgyessy-kormány rögeszméjévé vált, hogy a kormány gazdaságpolitikáját akadályozza a Járai Zsigmond vezette MNB, illetve az előző kormány alatt kinevezett MT. (A jegybanktanács tette a dolgát, látva a rendkívül laza fiskális politikát, a kamatok szigorításba kezdett. A kamatemelési ciklus hatására a hitelpiac a devizahitelek felé fordult - de ez már egy másik történet.)

A Medgyessy-kormány akkor úgy oldotta meg a problémát, hogy egy törvénymódosítással kibővítette az MT-t, s az így keletkezett helyeket neki tetsző szakemberekkel töltötte fel. A törvénymódosítás visszatetszést keltett az unióban és bizalmatlanságot váltott ki a piac részéről - ráadásul az új tagokkal megerősített MT semmivel sem volt bársonyosabb a kormánnyal szemben.

Kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni - ma mégis ezt teszi a parlament. Ma kerül ugyanis napirendre a jegybanktörvény módosítása, amelyben a kormány arra tesz javaslatot, hogy a monetáris tanács tagjait a jövőben ne a miniszterelnök és az MNB elnöke jelölje, hanem az országgyűlés gazdasági bizottsága. A kormány számítása egyértelmű: az MT jelenleg héttagú, az elnök és a két alelnök mellett négy külső tagja van, akiknek a mandátuma március elsején jár le, ha az új tagokat a kormánytöbbség által uralt gazdasági bizottság jelöli, akkor a jövőbeni konfliktusok minimalizálódnak.

A kormány által beterjesztett javaslat szerint megszűnne az az előírás, hogy a külsős tagságra jelölteket a kinevezés előtt az illetékes parlamenti bizottság(ok) meghallgassák, miközben a jövőben jelölendő jegybankelnökök és alelnök esetében megmaradna ez a szabály. A törvényjavaslatról már jövő héten szavaznia kell a háznak - hogy az életbe lépjen még ebben a hónapban.

A javaslat szépséghibája az, hogy az országgyűlésnek van egy költségvetési bizottsága, amely többek közt felelőse a monetáris politikának is - ám annak elnöke mindig ellenzéki, jelenleg a jobbikos Nyikos László. Ezzel szemben a gazdasági bizottságban mindig garantált a kormánytöbbség - annak elnöke most Rogán Antal -, ez indokolhatja a gazdasági bizottság előtérbe tolását a tagok jelölésében.