Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány ma tárgyalt az állami tulajdonban lévő mezőgazdasági földterületek értékesítésről - jelentette be Lázár János, a a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A cél:a föld azé legyen, aki megműveli - fogalmazott a miniszter. A kabinet döntlése nyomán az agrárminiszter dolga lesz tervet készíteni e földek értékesítésére.

Erdő és természetvédelmi terület nem adható el, míg szántó, legelő, gyümölcsös igen - azzal, hogy egy részükre az államnak hosszú távon szükséges lesz (mintagazdaságoknak). Összesen 300-380 ezer hektár lesz eladható - sorolta Lázár.

Fontos tudni:

  • Kizárólag olyan magyar állampolgár vehet majd földet, aki életvitelszerűen földműves és helyben lakik.
  • Csak nyilvános eladás lehetséges: a 3 hektár alatt területeket nyilvános hirdetéseken, az afelettieket pedig nyilvános árveréseken értékesítik.
  • A kikiáltási ár a helyi piaci érték plusz 10 százalék lesz - a kormány ugyanis nem lát lehetőséget a kedvezményes értékesítésre. Ettől minimálártól lefelé nem lehet elmozdulni.
  • Az MFB Zrt. pedig húszéves kedvezményes hitelt biztosít majd a vásárlóknak, az MNB nhp-jában szereplő 2,5 százalékánál nem nagyobb kamattal.
  • Az értékesítést követően húszéves eladási tilalom és állami elővásárlási jog lesz kikötve.

Ma átlagosan 50 ezer forint az aranykoronánkénti ár Magyarországon.

Fazekas Sándor minisztere dolga lesz a 23 megyei jogú városba az árverések lebonyolítása A folyamatnak még az idén el kell indulnia.

A jelenleg is érvényes bérleti szerződéssel terhelt földeket is eladják - a legalább 3 éve a földet bérlőknek pedig elővásárlási joguk van - magyarázta a tárcavezető. Becslése szerint a bérlők kétharmada-háromnegyede nem tud majd a szigorú szabályok miatt földet vásárolni.

És mi lesz a pénzzel?

A befolyó összegből - amely akár több száz milliárd forint is lehet - az NGM egy fejlesztési alapot állít majd fel, amelynek célja az állami vagyon gyarapítása - mondta Lázár.

Zombor Gábor távozásáról

Lázár szerint a tárcavezető és a kormányfő bizalma töretlen volt Zombor Gábor, ma lemondott egészségügyi államtitkárban, az ő lemondását személyes okok indokolták. Munkájára a jövőben is számít a kabinet.

Nem lesznek nagybirtokok, mert 300 hektáros plafont húznak meg, annál több földterületet senki nem birtokolhat - egészítette ki Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Szavai szerint nem arról van szó, hogy elherdálnák az állami vagyont, a befolyó bevétel külön alapba kerül, amit nem lehet az állam működésére fordítani.