A négy ország átviteli rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piac működtetői végrehajtották a szükséges lépéseket a megvalósítás megkezdéséhez - közölték. A projekt előrehaladása alapján az irányító bizottság jóváhagyta a 2014 vége előtti éles indulás tervét, hogy az összekapcsolt piacok által nyújtott előnyökből mielőbb részesülhessenek az érintett piaci szereplők - közölte a MAVIR.

Hangsúlyozták: az összekapcsolás várhatóan növeli majd a likviditást, a hatékonyságot és a társadalmi jólétet az összekapcsolt piacokon.

Az ötoldalú piac-összekapcsolási irányító bizottság tavaly augusztusban megállapodott abban: a lengyel felek megfigyelői státuszban vesznek részt a projektben, hogy teljes körű információt kapjanak a bővítési tevékenységekről, ezzel segítve elő a további folyamatos integrációt.

Magyarországon 2010 óta működik az áramtőzsde, amelyet a MAVIR leányvállalata, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. működtet. Már létrehozásakor céljául fogalmazták meg, hogy fontos intézményként elősegítse az egységes európai piac létrejöttét. A magyar áramtőzsdén jelen vannak a Magyarországon és a régióban jelentős nagy energetikai cégek, az idén januárban már 56 tagja volt. A magyar áramtőzsde forgalma megalakulása óta folyamatosan emelkedik. A HUPX honlapján közölt adatok szerint tavaly a másnapi aukciós piacon az összforgalom már elérte a 9 terawattórát, eszerint a magyar energiafelhasználás mintegy 20 százalékának megfelelő árammennyiség fordult meg a tőzsdén.