Számításaink szerint 2022-es áron durván 2500 milliárd forintnyi építési beruházást halaszt későbbre az állam – mondta a 24.hu-nak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Mindez persze attól függ, milyen áron számolunk.

Ugyanakkor legutóbb már Lázár János építésügyi miniszter is 2100-2500 milliárd közötti értékről beszélt. Ez hatalmas összeg, hiszen a magyar építőipar legfontosabb partnere az állam, a rendelésállomány körülbelül 60 százaléka közösségi megrendelés.

Idén, elvonások nélkül, mintegy 3300 milliárd forintot tett volna ki az állami megrendelések értéke – mondta Koji László. Az ágazat rendelésállománya szeptember eleje óta kézzelfoghatóan csökken, de a zsugorodás mértékéről egyelőre nem adott becslést a szakember.

Nőnek a lánctartozások

A kifizetési stop eredményeként az állami munkáknál a jogos számlák kifizetését október végéig leállították, ami önmagában is nehéz helyzetbe hozhatja a kivitelezőket és az építőanyag-ipar szereplőit. Emiatt várhatóan a lánctartozások összege és hossza is növekszik majd.

A rendelésállomány visszaesése alapján nehéz megjósolni, hogy mekkora elbocsátások várhatóak az ágazatban, amely 148 ezer aktív vállalkozással, összesen 375 ezer embert foglalkoztat – mondta az elnök. Annyi biztos, hogy a leépítési-hullám első jelei már most láthatók a tervező, és mérnöki feladatokat végző vállalkozásoknál, hiszen a legdrasztikusabb mértékben a tervezési és előkészítési munkák torpantak meg.