Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) befogadta azt az európai polgári kezdeményezést (European Ciztizens Initiative, ECI), amelynek eredményeként az EB-nek döntenie kell a Magyarországgal szembeni fellépésről - derül ki az uniós javaslattevő-végrehajtó testület közleményéből. Az ECI nyomán aláírásgyűjtés indulhat, amelyben aláírók azt fogják kérni, hogy a bizottság indítson az európai alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást a magyar kormány ellen, mivel véleményük szerint a 2010 óta regnáló hatalom számos intézkedésével megsérti az EU alapértékeit.

Az EB jelenlegi döntése csak egy jogi állásfoglalás arról, hogy az ECI keretében folyó aláírásgyűjtés olyan eredményre vezethet, aminek nyomán a testületnek kötelessége állást foglalni a kezdeményezéssel kapcsolatban. A biztosok kollégiuma egy héttel ezelőtt kezdett az üggyel foglalkozni. Ennek eredményeként született az a döntés, hogy a polgári kezdeményezés teljesíti a vele kapcsolatos jogi feltételeket. Ebben a szakaszban még nem vizsgálták a felvetés tartalmát.

Ébresztő, Európa

Az ECI mögé álló szervezeteknek mostantól egy év áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy az EU legalább hét tagállamában összegyűjtsenek legalább egymillió támogató aláírást a javaslat mellé. Ha ez sikerül, akkor az EB-hez kerül a labda: a testületnek döntenie kell, hogy elfogadja a javaslatot - azaz kezdeményezi a 7. cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben - vagy sem. Mindkét esetben meg kell indokolnia a döntését.

A kezdeményezés neve egyébként "Ébredj, Európa" (Wake up Europe), és a brüsszeli székhelyű Európai Humanista Föderáció népszerűsíti. A szervezetnek nincs magyar tagja és nem célja, hogy beavatkozzon a magyar belpolitikába. Mielőtt elkezdhetik az aláírásgyűjtést, hivatalosan is felveszik a kapcsolatot magyar partnerekkel. Azért indítják az akciót, mert "tartanak tőle, hogy más országokra is átterjed az a fajta politizálás, ahogyan a magyar kormány eltávolodik az európai alapértékektől."