Bajban vannak a megtakarítással rendelkező háztartások, miután az elszabaduló infláció elégeti a félretett pénzt: minden otthon és bankban tartott egymillió forinton 150 ezer forint az éves inflációs veszteség. A lakosságot akkor érhetné a legkisebb kár, ha megtakarításait azonnal elköltené, ezzel viszont értelmét veszítené a hosszútávú takarékosság – írja a Népszava.  

A lap ugyanakkor hozzáteszi, az államkötvényhozamok hatalmasat ugrottak év eleje óta: a három hónapos lejárat 2 százalékról 12 százalék közelébe, míg a három-öt éves hozamok 4 százalék körüli értékről 10 százalékra emelkedtek. A lakosság által elérhető államkötvényeket pedig 12 százalék alatti hozamokkal hirdeti az államkincstár. 

Ez azonban azt jelenti, hogy aki ilyesmibe fekteti a pénzét, az az idén és jövőre is átlagosan 3-4 százalékot veszít belőle a 15 százalékos éves infláció miatt.

A háztartások többsége azonban nem is kötvényekben, hanem a csupán 0-1 százalékos éves kamatozású folyószámlákon tartja megtakarítását, ezek a pénzek pedig egy év alatt a reálértékük akár ötödét is elveszíthetik.

Százmilliárdokat bukik a lakosság az infláción

A lap idézi a CIB Bank korábbi felmérését, amely szerint legalább 6 havi jövedelemnek megfelelő megtakarítása az aktív korú magyar lakosság alig harmadának van. A devizaszámla is kedvelt választás, de érezhetően megnőtt az ingatlan vagy az arany vonzereje is.

Az emberek a forintárfolyam változását ítélhetik az egyik legjelentősebb kockázatnak.

jegybank is évek óta hangoztatja, hogy a gazdaság szempontjából kézenfekvő lenne, ha a megtakarításokat hasznosítani lehetne: Matolcsy György jegybankelnök szerint a családok mintegy 20 ezer milliárdos pénzügyi megtakarításait most rágja az infláció, ezeket pedig fel lehetne használni, ha lennének kormányzati programok.

A 20 ezer milliárdos vagyonon 15 százalékos pénzromlás mellett 3 ezer milliárd forintos vesztesége keletkezik a lakosságnak, minden otthon és bankban tartott egymillió forinton 150 ezer forint az éves inflációs veszteség.

A lakosság számára továbbra is az a kérdés, hogy mit tegyenek a félretett pénzükkel, hiszen a bankok még a lekötött betétre sem fizetnek érdemi kamatot. A lap szerint opció marad államkötvény, esetleg a befektetési alapok, utóbbiak közül is inkább az (állam)kötvényalapok. A befektetési szakemberek szerint még korai lenne akár részvényekbe, akár részvényalapokba fektetni.