A G7.hu ismét elvégezte a saját összehasonlító felmérését  az élelmiszerboltokban. Azt találták, hogy a márciusi és az áprilisi, mintegy 22 százalékos éves infláció tovább nőtt, és még mindig nem értük el "a drágulás platóját".

A portál 2020 óta monitorozza az élelmiszer árakat. A bevásárló listájukon rendre ugyanazt a 42 termék szerepel, és mindig ugyanannyi a vásárolt mennyiség is - amit az Aldiban és a Lidlben, a Penny Marketben és a Tescóban végeznek.

A lap felmérése szerint májusban a kávé, a sajtok, a vaj, illetve a húsok közül a sertés és a pulykahús áremelkedése lógott ki a sorból a leginkább. A kávé (100 százalék arabica) például a tavaly ilyenkor mért 2177 forintos egységárról több mit 1500 forinttal "pattant el", de a trapista sajt is több mint 50 százalékkal drágult. Öt terméket találtak meg olcsóbban a boltláncokban most, mint egy éve; a vöröshagyma, a burgonya, a sárgarépa és az alma ára egy kicsivel - a fehérrépa viszont jóval kevesebbe kerül, mint tavaly ilyenkor.

"Amikor elkezdtük a rendszeres nagy bevásárlásainkat, a kosarunkért valamivel kevesebb mint 17 ezer forintot kellett fizetnünk a boltokban, és egészen idén áprilisig volt még esélyünk arra, hogy 20 ezer forint alatt tartsuk a költséget. Májusban azonban ez is megdőlt, most már mind a négy boltban 20 ezer forint fölé emelkedett a kasszánál fizetett összeg" -írta meg a G7.hu.