Júliusban 3,8 százalékra ugrott az infláció az előző havi 2,9 százalékról, a maginfláció 4 százalékról 4,5-re ugrott a mit több é csúcs. Az árnyomás üteme az elemzőket is meglepte.

A Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint a váratlanul nagy emelkedést az árszínvonalban leginkább az élelmiszerek, a szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek okozták. Ezek mögött a covid-járvány által okozott jelentős forintgyengülés lehet a legfontosabb tényező.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális számai alapján az időszakos, ingadozó hatásoktól megszűrt maginfláció is kifejezetten magas, 4,1 százalék volt, vagyis túlugrott a jegybank felső tűrésküszöbén.

Az MNB több forgatókönyvvel számol, amelyeket rendre a negyedéves inflációs jelentésben publikálnak. Ezek közül az optimistább változata, hogy az idei bizonyul a járvány miatt rendkívüli évnek, majd ezt követően normalizálódik a helyzet és beáll tartósan a 3 százalékos szint, vagyis a monetáris tanács középtávú inflációs célja.

Addig még komoly változékonysággal lehet a közgazdászok szerint számolni.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a friss adatokból kiderül, hogy a ruházati és tartós fogyasztási cikkeknél a kereskedők igyekeznek áthárítani a gyengébb forint miatt, valamint egyéb okokból növekedő kiadásaikat. Az év hátralévő részében a fő kérdés az lesz, hogy a kereslet meddig tud lépést tartani az áremelkedéssel. Az emelkedő munkanélküliség ezen a téren megjelenhet, vagyis lassíthatja az inflációt.

Németh hullámvasútról beszél az idei infláció kapcsán, és hasonló kilengésekkel számol Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is. A következő hónapokban az üzemanyagárak növekedése miatt az infláció 4 százalék közelében maradhat, majd az év utolsó hónapjaiban 3,5 százalék közelébe mérséklődhet. Suppan szerint az év végétől a jövő év elejéig mérsékelheti az inflációt a sertéspestis következtében elszálló sertéshúsárak kiesése a bázisból. Ezzel szemben a lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami egyre erőteljesebben látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében.