Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A decemberi adat beérkezésével 2020 egészében a fogyasztóiár-index 3,3, a maginfláció 4,1, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,7 százalék volt.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - összességében érdemben nem változtak az előző hónaphoz képest - olvasható az MNB elemzésében.

2020 decemberében a keresletérzékeny termékek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása emelkedett, melyet az élelmiszerek inflációs hozzájárulásának mérséklődése ellensúlyozott, így összességében az infláció az előző hónaphoz képest nem változott.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. A nyári hónapok magasabb átárazásait követően szeptembertől a dezinflációs hatások erősödtek., az év utolsó időszakát általánosan alacsonyabb árdinamika jellemezte.

Így néznek ki a részletek

Az inflációs főcsoportok közül az iparcikkek éves inflációja nem változott decemberben. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest enyhén emelkedett, míg a nem tartós iparcikkek árindexe kis mértékben csökkent.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb havi árdinamikát főként a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak csökkenése okozta.

Az élelmiszerek inflációja jelentősen mérséklődött az előző hónaphoz képest. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexének mérséklődéséhez döntően a sertéshús, a tojás, illetve a friss gyümölcsök járultak hozzá, míg a feldolgozott élelmiszerek esetében a termékek széles köre magyarázza az infláció csökkenését.

A szabályozott termékek árai novemberhez képest lényegében nem változtak.

Az üzemanyagárak az előző hónaphoz képest a kőolaj világpiaci árának emelkedésével párhuzamosan nőttek.

Mire számítanak?

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat- a fogyasztóiár-indexhez hasonlóan - a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató decemberben a korábbi hónapokhoz képest tovább csökkent, de még így is 5,5 százalék körül jár.

Inflációs mutatók decemberben (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%)1,3Egyéb tételek (súlya 65,2%)1,4
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%)1,8Egyéb tételek (súlya 42,3%)0,9
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%)2,4Egyéb tételek (súlya 29,4%0,4
Forrás: MNB