Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kissé lassult szeptemberben az előző hónapokhoz képest a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma, csupán 0,2 százalékkal bővült és 51,39 milliárd forinton állt meg, ez derül ki a Hiflylabs gyógyszereladási körképből. Július és augusztus között még 8 százalékos volt a forgalomemelkedés, akkor 51 milliárdot költött vényköteles gyógyszerre a lakosság.

A forgalmi adatok csekély emelkedésével párhuzamosan a dobozeladások száma is hasonló mértékben nőtt: szeptemberben több mint 16 millió darab vényköteles gyógyszert váltottak ki a betegek, ez a szám augusztushoz viszonyítva 1,5 százalékos növekedést mutat, előző év szeptemberéhez viszonyítva azonban 4,6 százalékos a visszaesést látunk, mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzője.

Az elemzés rámutat, hogy továbbra is magas a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma Magyarországon, 2021. szeptemberéhez képest 5 százalékos forgalombővülést mértek

- sorolta a szakember.

Érdemes megfigyelni, hogy bár a forgalom növekedett előző év azonos hónapjához képest, az eladott dobozok száma viszont csökkent. Augusztusban még dobozforgalmi csúcs volt. Ez nem csak az inflációval magyarázható, hanem vásárlói viselkedéssel is, hiszen akár a drágább, akár más típusú betegségekre kapható gyógyszerek forgalma is megugorhatott.

Forgalom visszaesés augusztushoz képest:

  • Somogy megye 6,1 százalékkal
  • Zala megye 3,2 százalékkal
  • Heves megye 2,3 százalékkal zárta a szeptembert.

A legnagyobb növekedés egy hónap alatt:

  • Budapest és régiója 2,4 százalékkal,
  • Fejér megye 2 százalékkal,
  • Békés megye forgalma 1,6 százalékkal bővült.

Az adatelemző szerint a forgalomemelkedés jóval mérsékeltebbek, mint az előző hónapban, ahol a legmagasabb érték Nógrád megyéé volt 16,1 százalékkal. Előző év szeptemberéhez viszonyítva viszont minden megyében emelkedett a receptköteles gyógyszerek forgalma.

Milliárdok mentek el antibiotikumra

Korábban általában az ősszel ugrottak meg a gyógyszereladások, idén ez már augusztusban megtörtént, amikor 48 százalékkal nőtt az antibiotikumok iránti kereslet, a systémás fertőzéselleni gyógyszerek forgalma pedig 28 százalékkal ugrott meg. 

Szeptemberben az antibiotikumok és a gombaellenes szerek esetében már egy szerényebb, 3,6 százalékos növekedés figyelhető meg - mondta Farsang Bence, és hozzátette: utóbbi készítményekre szeptemberben 2,3 milliárd forintot költött a lakosság, az augusztusi 2,2 milliárd és a júliusi 1,7 milliárd forint után.

Farsang Bence szerint csak a fertőzésellenes gyógyszercsoport esetében 864 forintos drágulás történt júliusról augusztusra.

Szeptemberben a systémás fertőzésellenes szereken belül rendre az antibiotikumok forgalma nőtt az előző hónapokhoz képest. Ez azzal is magyarázható, hogy véget ért a nyári szünet, a gyerekek ismét közösségbe járnak, a munkaképes korosztályból is egyre többen bejárnak az irodába.

Lenyugodtunk?

Előző év szeptemberéhez képest nagy mértékben, 10,4 százalékkal visszaestek a központi idegrendszer gyógyszerei, 5,6 százalékkal pedig a magisztrális szerek, ezeket készítik a patikákban a gyógyszerészek. Jelentősen megugrott viszont a fogamzásgátló szerek forgalma is és a parazitaellenes készítményeké is.