Az infláció csökkentéséhez és a bérek reálértékének megtartásához, további emeléséhez szükséges intézkedésekről kezdeményeznek tárgyalást a munkáltatókkal és az újonnan felálló kormánnyal a szakszervezetek. Az érdekképviseletek olyan javaslatokat tennének, amelyek megakadályoznák, hogy a lakosság jövedelmi helyzete romoljon, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe, figyelembe véve az adott ágazat és munkáltató pénzügyi helyzetét.

Fontos, hogy a magas infláció és a globális nehézségek okozta gazdasági problémák ellenére is megőrizzük a bérek reálértékét, a termelékenység javulásából származó többletnyereségből pedig a munkavállalók is részesedjenek, vagyis a cégek béremelésre is fordítsanak eredményükből – mondta a lapnak Palkovics Imre.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a mostani és az év végéig minden bizonnyal hasonlóan magas infláció és az idei évre várt 4,5 százalékos gazdasági növekedés figyelembevételével legalább 13-15 százalékos átlagos béremelés lenne elfogadható a versenyszférában.

Szerinte a meghatározó ágazatok többségében 2021 második fél évében a bruttó profitnál és a termelékenységnél jellemzően kisebb mértékben nőtt a bértömeg, vagyis a ténylegesen kifizetett bér. 

A Munkástanácsok azzal számol, a jövőben sem várható, hogy a keresetek emelése tovább gyorsítaná az árak emelkedését. Palkovics Imre szerint egyrészt ott, ahol az érdekképviseletek évközi bértárgyalásokat kezdeményeztek a reálbérek megőrzésére, annak ellentételezésére irányulnak a törekvések. Másrészt jellemző, hogy tömeges érdekérvényesítés helyett a béremelési igényt ma a munkavállalók inkább egyénileg képesek sikerre vinni azokban az ágazatokban, ahol súlyosabb problémákat okoz a munkaerőhiány.