Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előző hónaphoz képest nagyobb mértékben, 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban, ami kissé alacsonyabb a várakozásokhoz képest - kommentálta a KSH friss számait Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A meglepetést leginkább a szolgáltatások vártnál kisebb árnövekedése okozta.

Az 1,3 százalékos maginfláció alapján a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a hazai gazdaságban. Várakozása szerint augusztusban az infláció 0 százalék közelében maradhat. Bázishatások és a dohánytermékek jövedéki adó emelése miatt az őszi hónapoktól az infláció meghaladhatja az 1, év végére pedig elérheti a 2 százalékot, de a 3 százalékos inflációs célt várhatóan így sem éri el 2018-ig, ami lehetővé teszi a kamatok tartósan alacsony szinten tartását, valamint a nem-konvencionális eszközök alkalmazását. Idén az átlagos infláció 0,6 százalék lehet. Jövőre az inflációt egyes alapvető élelmiszerek áfa csökkentése fékezi, amit némileg ellensúlyoz a dohánytermékek jövedéki adójának további emelése, így 2017-ben az átlagos infláció 2,1 százalékra emelkedhet.

Az üzemanyagárak ismét a csökkenést támogatták, hó/hó alapon 2,2 százalékos visszaesést mutattak, szemben az előző havi emelkedéssel. Éves összehasonlításban 13 százalékkal áll lejjebb az üzemanyagok átlagos árszintje. A hó/hó alapú változások között a csökkenéshez az élelmiszerárak és a ruházati cikkek árai is hozzájárultak, a nyári szezonális hullámzásnak megfelelően. A szolgáltatások hó/hó árszint-változása gyorsuló emelkedést mutatott, beállítva az idei leggyorsabb ütemet (+0,6 százalék), feltehetően a belső kereslet erősödését is tükrözve, ami viszont a tartós fogyasztási cikkek esetében nem volt érzékelhető - fogalmazott Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. elemzője.

Várakozása szerint a júliusi értékkel az év/éves infláció elérhette idei mélypontját, de az év hátralévő része is alapvetően alacsony inflációs környezetben telhet majd. Az augusztus kismértékű, majd az őszi hónapok már 1 százalékhoz közeli év/éves mutatókat hozhatnak. Az emelkedést augusztustól, de még intenzívebben szeptembertől a bázishatás is segíti majd. Az éves átlagos árindex 0,5 százalék közelében alakulhat. Ezzel együtt a monetáris politikai kilátások változására sem számítunk, a második félévben végig változatlan maradhat az alapkamat.

Előrejelzésünk és a tényadat között a különbség elsődlegesen az üzemanyag árváltozására adott becslésből fakadt - mondta Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Az alapvető mögöttes inflációs folyamatok várakozásainkkal összhangban alakultak. Az új adatok és az olaj csökkenő világpiaci árának fényében felülvizsgálta inflációs előrejelzését: az idei éves várakozását 0,6-ról 0,4 százalékra, míg a jövő évit 2-ről 1,8 százalékra csökkentette.

Szeptemberi inflációs jelentésében a jegybank csökkentheti az inflációs várakozását. A prognoszta az év végéig nem számít arra, hogy a jegybank változtasson az alapkamaton, valószínűleg az új eszközei segítségével fogja a magyar gazdaságban uralkodó pénzügyi kondíciókat igazítani.

Az enyhén csökkenő árak segítenek megőrizni a bérek és nyugdíjak értékállóságát, ami támogatja a fogyasztás élénkülését és a gazdaság fellendülését - véli a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az infláció elsősorban az alacsony olajárnak és az Európából érkező alacsony inflációs hatások miatt visszafogott.

A szaktárca szerint a friss adatok összhangban vannak a kormány idei konvergenciaprogramjának előrejelzésével, amely szerint 2016-ban éves szinten 0,4 százalék lehet az infláció.