Az infláció a nyári hónapokban jelentősen mérséklődik, az adószűrt maginfláció a következő hónapokban enyhén emelkedik, majd az év végétől csökken - mondta Balatoni András.

Az MNB már kedden publikálta a jelenés fő számait, az új előrejelzés szerint a jegybank emelte inflációs és növekedési előrejelzését: 3,1 százalékról 3,2 százalékra növelte idei inflációs várakozását, növekedési prognózisát pedig 3,8 százalékról 4,3 százalékra javította. Jövőre 3,4 százalékos inflációval és 3,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a jegybank - írta az MTI.

A 2021-es prognózis szerint az infláció és a növekedés is 3,3 százalék lesz a márciusban is egyformán várt 3,0 százalék helyett.

Balatoni András elmondta: a külső dezinflációs hatások az év második felétől visszafogják majd az áremelkedés ütemét, a jövedéki-adóemelések árnövelő hatása viszont 2021 végéig megmarad.

Elmondta: Magyarország az idei első negyedévben az Európai Unió tagállamai között a növekedési rangsor élére került a romló nemzetközi konjunktúra ellenére, a bérek növekedése az év elején folytatódott mind a nagyvállalatok, mind a kis- és középvállalatok körében. A bérnövekedés fennmarad a következő években is, de az ütem némileg lassulhat.

A munkaerő-hiány továbbra is jellemző marad az országban, de a hatékonyabb, termelékenyebb cégek új beruházásokkal, gépbeszerzésekkel próbálják pótolni a hiányzó munkaerőt.

Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a beruházási ráta magas marad a következő 5-8 negyedév során. 2020-tól azonban a kormányzati beruházások mérséklődnek, ez közvetetten visszafogja majd a magyar gazdaság növekedési ütemét is.

A beruházások jelentősen hatnak az import dinamikájára is, az import az idén 6,5 százalékkal, 2020-ban 5,7 százalékkal, 2021-ben 5,6 százalékkal nő majd, az export az idén 5,4 százalékkal, jövőre és 2021-ben is 6,2 százalékkal bővül majd. A külső finanszírozási képesség stabil marad, idén és jövőre a GDP 2,2-2,2 százaléka, 2021-ben 2,0 százaléka lesz várhatóan.

Balatoni András kitért a már piacra került magyar állampapír plusz várható hatásaira. Kifejtette: a jegybanki szakértők szerint az új állampapír-konstrukció kedvezően támogathatja a háztartások magas megtakarítási rátájának fennmaradását és azt, hogy a lakosság újonnan keletkező megtakarításait átirányítsák az állampapír-piacra. Az új állampapír egyúttal hozzájárulhat az ország külső sérülékenységének további javulásához.