A vírusfertőzésekre rátelepszenek bakteriális fertőzések is, ezért találkoznak súlyosabb gégegyulladással, középfülgyulladással, mandulagyulladással is a szülők - mondta az InfoRádiónak Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak.

Havasi elmondta, hogy a házi gyermekorvosok az egész tanévben nagyon sok légúti betegséggel találkozhattak, a koronavírus delta variánsát az omikron követte, mely főként a kisebb gyermekeknél súlyos köhögéssel is járhatott – ez részben gégegyulladás, részben bronchiolitis is lehetett akár, láz kíséretében.

Január vége sem hozta meg a várt enyhülést, ugyanis a Covid mellé megérkezett az influenza, valamint több egyéb vírus, köztük például a légúti óriássejtes- (RNS) vagy az adenovírus, amelyek mind-mind megtámadják azokat a gyerekeket, akik korábban esetleg már átestek valamelyik fertőzésen és emiatt gyengültebb az immunrendszerük.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint napi 80-100 kisgyermek fordul meg (járványmentes időszakban 20-30) háziorvosi praxisokban, ezért már influenzajárványról beszélhetünk. Havasi Katalin hozzátette: a vírusfertőzésekre ráadásul rátelepednek a bakteriális fertőzések is, amelyek súlyosabb szövődményekkel: gége-, középfül-, mandula-, de akár tüdőgyulladással is járhatnak - írja  a portál.