Kivételes helyzetben maradnak a falusi csokos települések, mivel az állami támogatást 2024 végéig meghosszabbították – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely bemutatja az érintett településeken található ingatlanok iránti kereslet alakulását és a kínálati árakat.

A jelenlegi változó lakáspiaci helyzet nyertesei azok a kistelepülések lehetnek, ahol elérhetőek a magasabb összegű állami támogatások is. A falusi csokos településeken eladásra kínált lakások átlagára januárban 26 millió forint volt, szemben tizennyolc megyére jellemző a 40,8 millió forintos összeggel.

A Budapesten kívüli lakáspiacon az eladó ingatlanok iránti érdeklődések 19 százalékát adták tavaly a falusi csokos használt ingatlanok, szemben a 2021-es 17 százalékos aránnyal. Ez a most elérhető legnagyobb összegű lakásfelújítási támogatásnak is köszönhető.

5 millió forintos lakásfelújítási támogatás

Az ingatlan.com szerint a falusi támogatás meghosszabbítása extra keresletet hozhat az ingatlanpiacin. A kisebb települések helyzetét tovább javítja, hogy a falusi csok keretében érhető el a legnagyobb lakásfelújítási támogatás is.

A kedvezmény felét a megvásárolt ingatlan felújítására kell fordítani, ami akár 5 millió forintos lakásfelújítási állami támogatást jelenthet a falusi csok maximális 10 milliós összegéből.

A falusi csokos ingatlanok a környék és az országos átlagárakhoz mérten olcsóbbak.

A vonzerejüket az is növeli, hogy az államilag támogatott maximum 10-15 milliós lakáshitel nagyobb alapterületű ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ráadásul a kedvezményes csok hitel 3 százalékos kamata bőven elmarad a jelenlegi átlagos 10-11 százalékos piaci kamatszinttől.

A jelenleg eladó 120 ezer használt lakás és ház hirdetéséből több mint 15 ezer falusi csokos településeken található.

Sokkal olcsóbbak az ingatlanok a fővároson kívül

A fővároson kívüli kínálatban szereplő eladó használt lakóingatlanok átlagára január közepén 40,8 millió forint volt, ezzel szemben a falusi csokos településeken 26 millió forint volt ugyanez az érték.

A négyzetméterárakban is jelentős az eltérés: a falusi csokos településeken 232 ezer forint az átlag, szemben a fővároson kívüli lakáspiac 468 ezer forintos országos átlagértékével.

Az országon belül jelentősek az eltérések. A Balaton közelsége miatt a Veszprém megyei falusi csokos ingatlanok tartoznak a legdrágábbak közé 451 ezer forintos átlagos négyzetméterárukkal.

Győr-Moson-Sopron megye is az élbolyban van 373 ezer forinttal.

A legolcsóbbak közé sorolható Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegye, ahol 70-126 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár a falusi csokos településeken.