Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összeférhetetlenségi aggályok merülnek fel Béb polgármesterének árverésen vásárolt házával kapcsolatban: Brunner Imre egyedüli licitálóként a saját falujában szerzett meg egy árverésre kitűzött ingatlant. A polgármestert az sem zavarta, hogy ott egy négygyermekes, évtizedek óta a faluban élő család lakik, akiknek emiatt augusztus végéig el kell hagyniuk az otthonukat - írja a 24.hu.

Brunner mindössze 3 millió forintért jutott hozzá a felújításra szoruló, 80 négyzetméteres parasztházhoz, ennyi volt az ingatlan kikiáltási ára. Ennek megállapításához pedig az önkormányzatnak is volt köze: a végrehajtási törvény szerint a végrehajtó hat hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg az ingatlan becsértékét. Az adó- és értékbizonyítványt pedig az illetékes önkormányzat jegyzője állítja ki.

Összeférhetetlen-e vagy sem?

Arra a kérdésre, hogy nem összeférhetetlen-e, ha a polgármester indul egy olyan liciten, amelyen a hivatala állapítja meg az árat, a végrehajtó azt mondta, hogy a konkrét ügyben nem nyilatkozhat, de ők maguk nem is tudják, hogy kik licitálnak. – Ha valaki magánszemélyként regisztrál az árverésre, nem tudjuk, hogy polgármester-e a licitáló. Az adós, ha összeférhetetlenséget érez, a tudomásul jutástól számított 15 napon belül megtámadhatja az árverést.

Felvethető ráadásul, hogy a polgármester az önkormányzati törvényben megszabott feladataival is szembement, amikor saját falujában végrehajtás révén vásárol meg lakott ingatlant.

A végrehajtási törvény szerint a végrehajtónak értesítenie kell az eljárás kezdetén ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt. De nem azért, hogy a polgármester vagy más önkormányzati vezető kedvet kapjon licitálni, hanem hogy el tudja látni a jogszabályban is rögzített feladatát, vagyis a „területén hajléktalanná vált személyek ellátásának és rehabilitációjának, valamint a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítását.”