Új reformmenetrendet határoztak meg a koalíciós pártok a kormány számára, amelynek keretében három hónap van egy új adókoncepció megvitatására – derült ki a koalíciós szerződés tegnapi módosítása nyomán. A Gyurcsány Ferenc szocialista és Kóka János szabaddemokrata pártelnök által szentesített kiegészítés szerint a közös kormányzást megalapozó dokumentum név szerinti felelősöket és napra lebontott határidőket tartalmaz számos olyan ügy esetében, amelyet idáig görgetett maga előtt a kabinet. A megállapodás szerint – amelyet szombaton támogatott az MSZP választmánya és az SZDSZ országos tanácsa is – a koalíciónak három hónapja van, hogy megállapodjon az adócsomagról a pártok és a kormányzati szervezetek mellett az üzleti szféra képviselőiből álló versenyképességi tanáccsal és a szakértőket tömörítő versenyképességi kerekasztallal.

A dokumentum szerint az adórendszer átalakításának célja a rendszer bonyolultságának csökkentése, a szűk adóalap bővítése, a gyenge adómorál javítása, a gyakori változtatások miatt nehezen kiszámítható vállalkozói környezet stabilabbá tétele és a munkaerő-piaci lépések hatékonyabb támogatása.

Az intézkedések hatályba lépésének tervezett időpontja 2008. január 1-je, azaz feszített tempó vár a kormányra, ha tartani akarja a saját maga által kitűzött menetrendet. Az új áfatörvényben kiterjesztenék a csoportos adóalanyiság választási lehetőségét, bevezetnék a behajthatatlan követelések utáni áfa-visszaigénylést és kiterjesztenék a hulladékkereskedelemben tavaly már elindított fordított adózást. E szerint az értékesítés után nem az eladónak, hanem az árut saját nevében beszerző belföldi vevőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége. Egy régi ígéret valósulhat meg a kis bevételt hozó úgynevezett bagatell adók összevonásával – ez a munkaadói és munkavállalói járulékot, a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, az innovációs járulékot, valamint környezetvédelmi díjakat érintheti.

Az szja esetében szűkítenék a kedvezmények körét például az őstermelők esetében, egyszerűsítenék az egyéni vállalkozók adóalap-megállapítását és bevezetnék az őstermelők és az egyéni vállalkozók esetében az egyéni cég cégformát. Az adóellenőrzés hatékonyságának javítása érdekében a két koalíciós párt a mulasztási bírságok felemelését helyezte kilátásba, illetve növelnék az ellenőrzési kapacitásokat is. A konvergenciaprogramban vázolt adóügyi intézkedések közül mind ez idáig az értékalapú ingatlanadó bevezetése tűnt a legbizonytalanabbnak. Az új menetrendben továbbra is szerepel a négy másik adónem összevonásával létrehozandó és az önkormányzatok által kötelezően kivetendő adófajta bevezetése, ennek részleteiről ugyanakkor nem rendelkezik a megállapodás. Mindenesetre az ingatlanadót, akárcsak a többi említett adómódosítást, az országgyűlés őszi ülésszakán tervezik elfogadni a kormánypártok, ennek megfelelően az új adószabályok előkészítésére szeptember végéig kapott haladékot Veres János pénzügy- és Kóka János gazdasági miniszter.

A koalíciós szerződés kiegészítésének másik fontos területét a versenyképesség javítására irányuló intézkedések jelentik. Igaz, ezek egy jelentős részéről csak 2008 elején tárgyalnak és a jövő tavaszi ülésszakon kerülhetnek a képviselők elé a javaslatok. Ennek megfelelően 2008 közepén alakulhat meg új szervezetként az APEH, a VPOP és a MÁK informatikai fejlesztéssel foglalkozó szervezeti egységeinek integrációjával a Központi Pénzügyi Informatikai Centrum. Ez csak egy intézkedés azok közül, amelyekkel a kormány gyorsítaná a hatósági eljárásokat. Ide sorolható még a nullás igazolás kiállításhoz kapcsolódó eljárások elektronizálása, erre azonban leghamarabb jövő év végén kerülhet sor.

A kormány ígéretet tesz egy új közpénzügyi törvény megalkotására év végéig, ennek teljesítését ugyanakkor nehezítheti, hogy például az új Költségvetési Hivatal esetében a kétharmados szabályozások miatt az ellenzék támogatására is szükség lesz. Az eredeti tervekkel ellentétben ugyanakkor a bizonytalan jövőbe, 2008 szeptemberére tolódott az önkormányzatok eladósodását megakadályozó új szabályrendszer kialakítása.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a kormánypártok mesterségesen próbálják újraéleszteni a klinikai halál állapotából a kormányzati politikát a koalíciós megállapodással. Kerék Bárczy-Szabolcs, az MDF szóvivője pedig úgy vélte: a koalíció a szerződés kiegészítésével megtalálta könnyű, nyári témáját. Mint mondta, attól semmi nem működik jobban, hogy bürokratikusabb és formálisabb lesz.
QP | Quality Placement