Az erre szánt összeget idén 2 milliárd forintra emelték. Ezt a rendelkezésre álló források és a korábbi évek tapasztalatai alapján határozta meg a kormány - közölte lapunk kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztálya.

Tavaly 600 millió forint volt a keretösszeg, annak kimerülésekor a pályázatok benyújtásának lehetőségét minden régióban felfüggesztették. Márpedig ez elég gyorsan bekövetkezett, ami után a szaktárca ezt követően 2 milliárd forintra megemelte a keretösszeget, így a pályázati útmutatóban előírt feltételeknek megfelelő összes pályázat támogatásban részesült.

Most eleve 2 milliárd forinttal indítanak. Viszont kérdés, hogy ez idén elég lesz-e, mert egyre népszerűbb a program. Csak összehasonlításképp: az elektromos autók vásárlását 3 milliárd forinttal támogatja a kormány.

Az Otthon Melege Program háztartási nagygépek cseréjét támogató alprogramját hazai költségvetésből finanszírozza a kormány. Egészen pontosan az üvegháztartást okozó gázok kibocsátási egységeinek elárverezéséből futja erre. A program révén ezekből az egységekből jövőre még többet lehet elárverezni. A korábban lecserélt háztartási nagygépek esetében lakásonként átlagosan több mint 230 kWh/a megtakarítással lehet számolni, ami összesen csaknem 13,6 ezer kWh/a energia-megtakarítást jelent, amit már nem kell előállítani.

Az Otthon Melege Programra november 5-19 között lehet jelentkezni régiónként. Elsőként Észak-Alföldön, utoljára Budapesten és környékén. A háztartási nagygépek energia besorolásától függően ( A+, A++, A+++) 25, 40, illetve 45 ezer forintos támogatást nyújt a kormány. A pályázatok kizárólag hétköznapokon 10 és 14 óra között benyújthatók, ami nem éppen a legszerencsésebb időszak az akkor dolgozók számára. Kérdésünkre, hogy miért éppen ebben a szűk időkeretben, nem adott egyértelmű és egyenes választ a szaktárca. Mint írták, a pályázatok meghatalmazás útján is benyújthatók. Tekintettel arra, hogy csak elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet pályázni, megint fennáll a veszélye, hogy a túljelentkezés miatt összedől a rendszer. A szaktárca szerint azonban ennek most kisebb a valószínűsége, mert a pályázat véglegesítéséhez szükséges mellékletek a nyilatkozattétel követőn öt napon belül csatolhatók, így a számítógépes rendszer egyidejű terhelése is csökkenhet.

Arra nem kaptunk választ, mi lesz a kötelezően leadandó, régi, elavult hűtőszekrények, mosógépek sorsa.

A cikk szerzője: Varga Zsolt.