Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár eredetileg 8000 ezer darab gép beszerzését tartotta szükségesnek a kormány a koronavírus-járvány csúcsidőszakában, végül 300 milliárd forintért 16 ezer darab respirátort vásárolt a kormány. A körülményekhez képest is drágán, és erős felesleggel megvásárolt gépmennyiség kapcsán többször közölték, hogy a berendezések egy részét külföldre eladják, vagy eladományozzák a rászorulóknak.

Már erre volt is példa: Kirgizisztánnak a kormány elsőként juttatott el 20 darab lélegeztetőgépet ajándékként még júliusban. Vasárnap pedig a Magyar Közlönyben megjelent egy újabb határozat, melyben a koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre hivatkozva az állam tulajdonában álló 50 lélegeztető gép tulajdonjogának ingyenes átruházásáról döntöttek. A gépeket egy meg nem nevezett, Kárpátalján működő segélyszervezet kapja, a helyi lakosság megsegítése érdekében.

A külgazdasági és külügyminiszter feladata, hogy azonnal vegye fel a kapcsolatot a kijelölt átvevővel, és gondoskodjon az átadás-átvétel megvalósításáról.

A határozat melléklete gyári szám szerint sorolja fel az 50 gépet. Az viszont ebből nem derül ki, hogy pontosan milyen típusú készülékek hagyják el az országot.