Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteorológiai Világnap alkalmából tartott ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok.

A miniszter bejelentette, hogy nyílt meteorológiai adatpolitikát vezetnek be és létrehoznak egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. A tárcavezető szerint egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezetik be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése. Emellett megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is.