A gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést - írja a hivatalos koronavírus-oldal. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban.

Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, illetve használtak fel.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése.

A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 milligrammos kiszerelésből az általános ajánlás szerint első nap 2x8, majd 2x3 tablettát kell beszedni.

Magyarország Favipiravir készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de ma már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását.

A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt - írja a koronavírus tájékoztató oldal.