"A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére azért van szükség, mert nem éltek az oltás lehetőségével. Ez alól azonban több eset is kivételt jelenthet" - írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Korábban az alapvető jogok biztosa jogszerűtlenek minősítette a PCR teszt előírását, mivel azt nem tartalmazza jogszabály, az miniszteri utasításban szerepelt, valamint az alkalmazott gyakorlat nem áll összhangban az egészségügyi önrendelkezés jogával és az egyenlő bánásmód követelményével, mert különbséget tesz a védettségi igazolvánnyal rendelkező és nem rendelkező személyek között.

A KTK most azt közölte, hogy az ombudsmani egyetértéssel bíró, pénteken megjelenő kormányrendelet tartalmazza, hogy a PCR teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket,

  • akiknél felmerül a fertőzés gyanúja,
  • akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével,
  • akik 18. életévüket nem töltötték be,
  • akik önhibájukon kívül nem vehették fel az oltást,
  • és akiknél az orvos szerint elvégezhető a műtét teszt nélkül.

A kormányrendelet szerint ha a "beavatkozás kockázata – szakmai szempontból – elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján tesztek elvégzése nélkül a beavatkozás végrehajtható".

A részletek a Magyar Közlönyben olvashatóak.