A délutáni sajtótájékoztatón a főpolgármester elmondta, a fővárosi önkormányzat már február 22-én létrehozta azt az operatív törzset, ami a főváros menekültek ellátásával kapcsolatos feladatait koordinálja. Mint kifejtette, az elmúlt napokban azt tapasztalták, hogy az állam lassan reagál az eseményekre, a főváros és a katasztrófavédelem közötti kommunikáció is akadozik.

Bejelentette, a  főváros döntött róla, hogy az Ukrajnából érkező menekültek március 4-től április 15-ig  ingyen utazhatnak a budapesti tömegközlekedésen, ehhez elég felmutatni a tartózkodási engedélyt, vagy bármilyen, az ukrán állampolgárságukat bizonyító dokumentumot.

Karácsony szavai szerint ennek kapcsán szembesültek azzal a jogsérelemmel, amelynek megoldásáról a kormány nem intézkedett, s amely a közeljövőben más területeken is gondot fog okozni, miszerint a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljai menekültek nem kaphatnak menekültstátuszt, menekültellátást, miközben az élethelyzetük ugyanaz, mint az ukrán állampolgároké.

Látszik, hogy a szükséges információk nem jutnak el a menekültekhez, ezért hétfőtől a fővárosi önkormányzat éjjel-nappal működő infópontot  fog működtetni a Nyugati pályaudvarnál, az aluljáróban.

Jelenleg több mint 200 menekült ellátásáról gondoskodnak saját költségvetésből, a létszámkeret bővítése érdekében folynak az egyeztetések a kerületekkel.

Azokat a jellemzően kárpátaljai menekülteket, akik itt szeretnék kivárni a háború végét, főleg Budapesten kívüli, vállalati, önkormányzati üdülőkben szállásolták el.

A segítségnyújtás hatékonysága érdekében a térség nagyvárosaival  - Varsó, Pozsony, Prága - aktív városdiplomáciai munkát folytatnak, ez a tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok megosztása a Covid idején is hasznos volt - jegyezte meg Karácsony Gergely.

A helyi védelmi bizottság rendelkezésére bocsátanak 20 buszt és egy többnyelvű honlap is indul, az összes, a menekültek számára szükséges információval.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.